Co je potřeba

  • Dvě vrchovaté hrsti čerstvé máty peprné nebo máty kadeřavé
  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 cukrářská želatina na 250 ml a 1 na 500 ml tekutiny
  • 3–4 lžíce cukru
  • Případně limetka nebo citron
  • Piškoty
  • Smetana a čokoláda (nugát) na ozdobu
1

Dezerty z ovocných rosolů jsou poměrně populární a na rozdíl od klasického moučníku je většinou nikdo neodmítne. Ovocné rosoly a želé neobsahují mouku a tedy ani lepek, na který trpí alergií čím dál více lidí. Přičemž se alergie mohou začít projevovat až v dospělosti. Dezerty z ovocného želé můžeme podávat hned po jídle a nebo jako osvěživou lehkou odpolední svačinu.

2

Ovocná želé se připravují bez tuku a s minimem cukru (diabetici snadno nahradí svým vyzkoušeným vhodným sladidlem). Na mátovou část želé budeme potřebovat dvě plné hrsti čerstvých natí máty kadeřavé nebo máty peprné, dvě lžíce pískového cukru, případně půl citronu nebo limety, přípravek na přípravu cukrářské želatiny (na 250 ml tekutiny).

3

Mátu podrtíme. Čtvrt litru vody přivedeme k varu, přisypeme mátu, necháme dvakrát–třikrát „překulit“ varem. Odstavíme, přiklopíme poklicí a necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme. Mátový odvar ochutíme dvěma lžícemi cukru. Záleží na naší oblibě, jestli přidáme šťávu z 1/2 citronu nebo limetky, a nebo jestli mátovému odvaru ponecháme jen mátovou – mírně mentolovou chuť.

4

Ochucený odvar doplníme na čtvrt litru a podle návodu na sáčku uvaříme želatinu. Na ovocné rosoly se nejlépe hodí cukrářské přípravky s agarem. Jsou lehké a rostlinného původu. Vyšší tvořítka nebo vyšší kónické čajové šálky vylijeme studenou vodou a nalijeme do nich mátovou želatinu. Můžeme do ní pro dekoraci vložit třeba pár kvítků, lísteček máty nebo tenký maličký měsíček citronu (limetky) bez kůry. Návod na přípravu želatiny ZDE: Jak připravit želatinu – RECEPT.

5

Na jahodovou část potřebujeme půl kilogramu zralých čerstvých jahod, dvě lžíce cukru, cukrářskou želatinu na půl litru tekutiny. Jahody přebereme, nahnilé vyhodíme, odstraníme stopky a hned je mačkáme do půllitrové nádoby, abychom odměřili potřebné objemové množství. Jahody v půllitru doplníme takovým množstvím vody, aby byl půllitr zcela plný (voda zateče i mezi plody).

6

Dáme do kastrolku a prudce přivedeme k varu. Přisypeme želatinu rozmíchanou s cukrem a 2–3 minuty povaříme. Ještě horkou jahodovou směsí doplníme tvořítka nebo šálky. Do teplé jahodové hmoty vtiskneme pár piškotů (rovnou stranou nahoru). Na jeden šálek stačí čtyři kulaté nebo jeden rozlomený cukrářský. Piškoty mají funkci stabilizační a poslouží jen k „zajedení“ ovoce, nikoliv k nasycení.

7

Želé necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Kdybychom želé vyklopili předčasně, už znovu řádně neztuhne. Skleněný vzhled je velkou devízou tohoto dezertu. Zdobíme smetanou nebo smetanovým jogurtem, hoblinkou čokolády, řezem čokoládového bonbonu, nugátu. Podáváme dobře vychlazené těsně před konzumací.

Tipy

Protože jahody prošly krátkým varem, nejsou už tak "agresívní", takže dezert nevadí ani lidem (dětem) s alergií na čerstvé jahody. Je to ale třeba nejdřív vyzkoušet na malém vzorku.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (6 votes)