Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ovocné knedlíky z tvarohového těsta se strouhankou | recept i pro diabetiky

Jak udělat ovocné knedlíky z tvarohového těsta se strouhankou | recept i pro diabetiky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta se strouhankou | recept i pro diabetiky. Ovocné knedlíky k létu patří. Dozrává mnoho druhů ovoce a knedlíky se mohou plnit tím, které je zrovna k dispozici. Základem úspěchu je mít „vychytané“ těsto. Netvrdím, že právě toto, z dnešního fotoreceptu, je  nejlepší. Každý má to svoje oblíbené a nedá na něj dopustit. Ale za vyzkoušení určitě stojí! Přidaná strouhanka se postará o nadýchanost, knedlíčky jsou měkoučké a vláčné. Výborně se zmrazují k pozdějšímu využití. Věřím, že si knedlíčky podle tohoto postupu oblíbíte stejně jako já.

Co je potřeba

  • 35 g másla nebo Hery
  • 1 celé vejce
  • kostka (250 g) měkkého tvarohu
  • 50 g strouhanky
  • 70 g hrubé mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ovoce na plnění
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr na posyp (kdo chce a může)
  • máslo na přelití porcí
1

V misce promíchejte odměřené množství strouhanky, hrubé mouky, soli a prášku do pečiva (na doprovodných fotografiích připravuji dvojnásobnou dávku).

2

K dobře promíchané sypké směsi přidejte tvaroh, vejce a změklý, pokrájený tuk. Zpočátku pomocí vařečky, později rukama, vypracujte těsto. Těsto se trochu lepí, ale to je v pořádku. Jestliže máte pocit, že se lepí moc, přidejte mouku. Hodně záleží na obsahu vody v tvarohu.

3

Z těsta vytvořte váleček a nožem ho nakrájejte na kousky. Velikost zvolte podle uvážení, někdo má rád ovoce jen s tenkou vrstvou těsta, jiný si oblíbil knedlíky vydatnější. Vypeckujte ovoce a je-li příliš kyselé, lehce ho řeznou stranou obtiskněte v krupicovém cukru. Diabetici tento krok vynechají, ale mohou příliš kyselé ovoce osladit práškovým sladidlem pro ně vhodným.

4

Kuchyňskou desku poprašte moukou a jednotlivé kousky těsta zploštíte na takovou velikost, abyste do něj zabalili ovoce. Pak pomoučenýma rukama utvořte kulaté knedlíčky. Knedlíčky vhazujte do vroucí vody, ihned je zamíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, vařte asi 6-8 minut podle velikosti. Z jedné dávky (250 g tvarohu) budete mít 14 knedlíků se silnějším těstem a náplní ze švestek nebo 14 knedlíků z meruněk a tenkého těsta. Sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, přelijeme rozpuštěným máslem a kdo chce a může, osladí si moučkovým cukrem. I bez sladkého posypu jsou vynikající. Nechte si chutnat!

Tipy

Ovocné knedlíky nemusíte sypat jen strouhaným tvarohem. Na švestky je výborný mletý mák a strouhané vlašské ořechy, meruňkové knedlíky můžete obalit v mandlích opražených na másle, třešňové jsou dobré polité rozpuštěným máslem se skořicí a borůvkové zkuste posypat strouhaným perníkem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.