1

Rybíz se jako náplň do buchet příliš často nepoužívá. Někdy nastává situace, že hospodyňce při přípravě například borůvkových buchet nevystačí ovoce, a tak poslední dvě tři buchty na plechu naplní tím, co bývá na zahrádce v létě nejrychleji po ruce – červeným rybízem. Obvykle ovšem musí tento „bonus“ zkonzumovat sama – o buchtu s náhradní rybízovou náplní nebývá velký zájem. Ovšem i rybízová buchta se může stát plnohodnotným a chutným pečivem. Je nutno držet se některých zásad.

2

Rybíz má ostrou spíše kyselou chuť. Tepelnou úpravou se kyselost ještě zvýrazní. Proto je dobré těsto na rybízovou buchtu připravit sladší než na obvyklé balené buchty s ovocem. Aby bylo těsto jemné, použijeme hladkou mouku. Místo celého vejce zaděláme do těsta dva žloutky. A část mléka nahradíme smetanou. Jako tuk je do jemného kynutého těsta je vhodné máslo nebo rostlinné máslo. Přidáme víc cukru a použijeme cukr vanilkový.

3

Prosejeme půl kilogramu hladké mouky. Dvě deci mléka ohřejeme, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj půl kostky (asi 20 gramů) kvasnic, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Rozmícháme a necháme kvasnice „oživit“. Do mouky rozmícháme lžičku soli, 130 gramů pískového cukru, jeden vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z půlky omytého citronu. Přilijeme 125 gramů rozpuštěného másla, půl kelímku sladké smetany.

4

Vypracujeme těsto. Jestliže máme k dispozici, použijeme nějaký elektrický hnětač, protože na dokonalém zpracování těsta závisí konečný dobrý výsledek. Jestliže budeme pracovat ručně, připravme se na minimálně dvacetiminutovou (i víc) usilovnou činnost. Pomocí hnětače je těsto hladké a lesklé asi za deset minut. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Protože je sladké a tučnější, pokyne asi 45 minut.

5

Rybíz otrháme ze stonků, zbavíme jej větviček, lístčků a jiných nečistot, propláchneme a necháme na sítě dokonale okapat. Jestliže budeme používat rybíz zmrazený, je třeba nechat jej povolit, abychom ho pak do těsta nebalili úplně zmrzlý - příliš by ochladil těsto a mohl by způsobit sražení těsta.

6

Protože je rybíz kyselý a hodně šťavnatý, je dobré do náplně přidat přísadu, která bude šťávu zachycovat a kyselost mírnit. Vhodný je strouhaný perník. Jestliže nemáme perník na strouhání, můžeme použít rozstrouhané rumové perníčky, které jsme pro tyto účely nechali úmyslně zatvrdnout (je dobré mít je v zásobě, nepodléhají zkáze).

7

Jinou velmi chutnou variantou je tvarohová nádivka. Tvaroh rozmícháme s cukrem, vajíčkem a vanilkovým cukrem. Je-li příliš řídký, můžeme místo vanilkového cukru použít půl balíčku vanilkového pudinku. Nebo můžeme do řídkého tvarohu zamíchat dva zbylé bílky.

8

Z vykynutého těsta vykrájíme stejně velké kousky. Rukou je roztáhneme na placičky. Na ně budeme klást nádivku: rybíz, trochu strouhaného perníku, špetku skořice a lžičku cukru. A nebo na placičku položíme lžičku sladkého tvarohu na něj rybíz. Těsto s náplní zabalíme do podlouhlého balíčku a spojem dolů klademe na dobře vymazaný plech. Necháme ještě deset minut kynout. Pečeme při 180 stupních v předem dobře vyhřáté troubě.

9

Rybízová buchta je upečena asi za 20 až 25 minut (poznáme podle barvy povrchu).

Tipy

Buchty z tučnějšího těsta bez bílků vydrží delší dobu vláčné. Buchty z méně tučného těsta (například švestkové buchty) dřív ztvrdnou, jsou ovšem chutnější v čerstvém stavu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (9 votes)