Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat slaný závin se zelím a uzeným masem | recept

Recept na slaný závin se zelím a uzeným masem. Štrúdl ve slané variantě přijde vhod všem, kteří nemusí sladké. A kombinace kyselého zelí s uzeninou je výborná obzvlášť v podobě závinu. Nemůže být nic jednoduššího, než na rozválené těsto navrstvit několik ingrediencí, závin zabalit a dát do trouby péct. I čas pečení je relativně krátký a pochoutka je brzy na stole.

Co je potřeba

Těsto:
500 gr polohrubé mouky
2 celá vejce
4 lžíce oleje nebo sádla
trochu soli

Náplň:
200 gr uzeniny / masa
500 gr kysaného zelí
2 cibule

1
Kysané zelí pokrájíme na pracovním prkénku nebo podložce na menší kousky a dáme na chvíli podusit (pokud z časových důvodů dáme v syrovém stavu, nevadí). Proto začneme kysaným zelím, aby nám stačilo vychladnout.
2
Vypracujeme z mouky, vajec a oleje tužší těsto, které vyválíme na tenkou placku. Při válení těsto podsypáváme moukou, aby se na pracovní desku nelepilo. Když máme těsto vyválené, vrstvíme na něm kysané zelí, uzeninu - může být uzené maso vakuované, které není potřeba tepelně před použitím upravovat, nebo použijeme jinou uzeninu (moravské uzené, zauzenou šunku, vše podle chuti). Na kolečka nebo na půlkolečka nakrájíme cibule, nemusíme ji předem dusit, změkne úpravou v troubě.
3
Placku s náplní z kysaného zelí a uzeného masa stočíme do rolády a dáme péct. Pečeme jako klasický závin cca 20 minut. Můžeme ještě zvolit další verzi, že takto stočenou a syrovou roládu nakrájíme na asi deseticentimetrové široké kousky, položíme je do tukem vymazaného pekáče a dáme do trouby péct asi na 180 stupňů. Podlijeme trochou vody a zakryjeme. Před koncem pečení závin odkryjeme, aby povrch zrůžověl.
4
Jakmile jsme závin lněný kysaným zelím a uzeným masem upekli, štrúdl krájíme ještě vlažný na silnější kousky a servírujeme na talíř.
Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na slaný závin se zelím a uzeným masem: autorské: Jiřina Nováková

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články