Co je potřeba

  • 100 gramů suché nebo 200 až 300 gramů uvařené rýže
  • asi litr kuchyňsky přiravených nakyslých jablek
  • med nebo cukr
  • zakysaná smetana
  • případně hrozinky či ořechy
1

Když se na trhu začaly objevovat kelímky s tak zvanou mléčnou rýží, zkušenější hospodyně zvedaly obočí: „Vždyť to není nic jiného, než řidší flameri či studená rýžová kaše! A za tu cenu ji uvařím doma litr, a lepší!“ Reklama, marketing, vliv okolí – a děti začaly mléčnou rýži z obchodu loudit. Ne, nezpůsobila to chuť průmyslově vyráběné, „éčky“ dochucené, aromatizované a konzervované rýže. Je to jinak – koupit mléčnou rýži v kelímku je pohodlnější, a tak některé děti ani jinou chuť neznají. To ale neplatí o našich dětech. Protože my jim připravíme poctivou dobrotu. A za pár korun.

2

Na mléčnou rýži budeme potřebovat 100 suché rýže (jeden varný sáček), a nebo zbylou málo slanou uvařenou rýži, jestliže nebyla vařena s cibulí a kořením – asi 200 až 300 gramů. Dále potřebujeme asi litr kuchyňsky upravených jablek, zakysanou smetanu, med nebo cukr, mletou skořici. Pro luxusnější variantu případně ještě hrozinky nebo ořechy.

3

Máme-li suchou rýži, dáme ji ze všeho nejdřív uvařit. To trvá asi 20 minut.

4

Připravíme jablka. Na mléčnou rýži stačí podzimní jablíčka horší kvality, která jsou určena k rychlému zpracování. Omyjeme je, oloupeme je, vykrájíme červavá nebo mechanicky poškozená místa a jadřinec a jablíčka nakrájíme do kastrolku, aby jich byl alespoň litr, když bude víc, nevadí. Zdravé slupky dáme zvlášť, nevyhazujeme je.

5

Nakyslá podzimní jablíčka se snadno rozvaří, proto nemusí být kusy nijak vzhledné. Kdyby byla jablka sladká, nakrájíme je na kostky (nerozvaří se). Jablíčka podlijeme asi půl litrem vody, dáme na sporák, přivedeme k varu a uvaříme do měkka. Nebo můžeme podlitá jablíčka rozdusit v mikrovlnce. Do rozvařených jablek přidáme lžičku mleté skořice.

6

Pak do ještě horké jablečné hmoty nasypeme uvařenou rýži a přisladíme medem nebo cukrem – jak jsme zvyklí a podle chuti. V této fázi můžeme do teplých jablek přidat také rozinky a sekané vlašské ořechy, ale není to třeba (trochu to produkt prodraží). Dáme vychladnout. Do zchladlé směsi rozmícháme kelímek dobré zakysané smetany. Ochutnáme, případně trochu dosladíme.

7

Když to vydržíme, dáme ještě na hodinu zchladit do ledničky. Mléčná rýže s jablky je svěží a velmi lahodná. Protože i dost zasytí, můžeme ji dávat jako osvěžující snídani, v uzavíratelném kelímku ji mohou děti dostat do školy na přesnídávku, může být v lednici připravena pro školáky na odpolední svačinu. Nebo poslouží jako nachystaná pochoutka, když někoho z rodiny „honí mlsná“ mezi jídly.

8

Výrobní náklady jsou skutečně nízké, zejména přijdeme-li levně k jablíčkům. Když osladíme medem, nemůže tomuto výrobku nic vytknout ani sebepřísnější nutriční specialista.

Tipy
  • Na mléčnou rýži s jablky můžeme použít i zbytek málo slané uvařené rýže natural. Jen ji necháme delší dobu rozležet. Rýže natural zajistí příjemnou „zrníčkovou“ texturu.
  • Do jablečného rozvaru můžeme podle tradice přidat i pár hřebíčků a citronovou kůru.
  • Mléčnou rýži na tento způsob můžeme dělat i jiného sezonního ovoce (třeba z meruněk nebo z jahod).
  • Jablečné slupky deset minut povaříme a získáme lahodný skutečně ovocný čaj. Nebo je nasušíme do zásoby.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.833335
Average: 4.8 (18 votes)