Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat závařky do polévek | recept

Jak udělat závařky do polévek | recept. Rychlé, snadné a výborné. Uděláme si tentokrát závařky do polévek. Postupujeme podle receptu, který jsem pro vás sepsala.

1

Drobení:

150 g hladké mouky

1 vejce

Mouku prosejeme a přidáme vejce. Vypracujeme těsto, které nahrubo nastrouháme. Rozložíme ho na utěrku a necháme proschnout. Drobení dáme do polévky a vaříme asi 5 minut.

2

Vaječné obláčky:

1 vejce

2 – 3 lžíce mléka

1 lžíce polohrubé mouky

sůl

Vejce s mlékem, moukou a solí rozšleháme. Těstíčko za stálého míchání lijeme tenkým pramínkem do vroucí polévky a vaříme 2 minuty.

3

Vaječné kapání:

1 vejce

2 lžíce mléka

2 lžíce hrubé mouky

sůl

Vejce s mlékem, moukou a solí rozšleháme, aby vzniklo hladké těsto, které poté lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme 2 minuty.

4

Žloutková rýže:

1 lžíce másla

1 žloutek z vejce uvařeného natvrdo

1 vejce

1 lžíce nadrobno nastrouhaného tvrdého sýra

hrubá mouka

špetka muškátového květu

špetka soli

Máslo utřeme spolu s uvařeným žloutkem, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, mouku, květ a sůl. Vypracujeme středně husté těstíčko. Přes hrnec s polévkou položíme obrácené struhadlo a těsto přes něj protlačujeme do vroucí polévky a vaříme 3 minuty.

5

Vaječná drobenka:

1 vejce

špetka soli

150 g hrubé mouky

lžička oleje

Vejce rozšleháme se solí a vlijeme do misky s prosátou moukou a vařečkou mícháme, dokud se nevytvoří drobenka. Drobenku vložíme na rozehřátý olej a osmahneme. Ve vroucí polévce ji vaříme 5 minut.

6

Sněhové nočky:

2 bílky

špetka soli

2 lžíce hrubé mouky

Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Vmícháme do něj mouku. Lžičkou vykrajujeme nočky, které vkládáme do vroucí polévky a vaříme 2 minuty.

7

Celestýnské nudle:

1 vejce

125 ml mléka

80 g polohrubé mouky

špetka soli

tuk na pečení

Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku, osolíme a mícháme dohladka. Na tuku upečeme tenké palačinky, které pak stočíme a nakrájíme na proužky, které podáváme k polévce ve zvláštní misce.

8

Játrové knedlíčky:

1/2 žemle

trocha mléka

100 g jater

 1 malá cibule

1 vejce

1 lžíce strouhanky

1 lžíce hrubé mouky

špetka pepře

1/4 lžičky majoránky petrželka

1 stroužek česneku sůl

Žemli nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme navlhčit. Poté ji umeleme s játry. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, strouhanku, mouku, koření, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a sůl. Promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Z hmoty si vytvoříme knedlíčky, které vkládáme do vroucí polévky a vaříme 10 minut.

9

Jemné nočky:

2 vejce

1 lžíce másla

špetka soli

špetka muškátového květu

100 g hrubé mouky

Žloutky utřeme spolu s máslem, solí, květem a moukou. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta. Lžičkou odkrajujeme nočky, které klademe do polévky a vaříme 5 minut.

Zbylé proschlé drobení vložíme do sklenice a uzavřeme.
Výživnou závařkou jsou ovesné vločky (50 g), které přímo vsypeme do polévky, zamícháme a vaříme 20 minut.
Nejjednodušší závařkou do polévky je krupice (50 g), kterou sypeme do vroucí polévky a vaříme 10 minut.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat zelnici | recept
Jak udělat zelnici | recept.  Zelnice je obyčejná zelná polévka, která je díky své jednoduchosti velmi oblíbená. Jak recept na zelnici vypadá a j…
Jak udělat boršč | recept na polévku
Jak udělat boršč | recept na polévku. Ochutnejte něco netradičního, zabrousíme trochu do ruské kuchyně. Uděláme si podle receptu boršč - výtečnou polé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.