Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ugrilovat asijský tofu špíz se sezamem | zajímavý recept

Jak ugrilovat asijský tofu špíz se sezamem | zajímavý recept

Tóny asijské kuchyně jemnému tofu vyloženě svědčí. Výrazně kořeněné kombinace slaných a sladkých chutí jej během chvilky přemění v překvapivě intenzivní delikatesu, zde navíc lákavě z grilu opečenou a v sezamu obalenou.

Co je potřeba

  • 200 g tofu bez příchutě
  • olivový olej na potření tofu a grilovací pánve

Na asijskou omáčku:

  • 30 ml sójové omáčky
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Solamylu
  • 4 lžičky vody

sezamová semínka na obalení špízů

1

Tofu lehce osušte a nakrájejte jej na větší kostky, které napichujte na grilovací špejle.

tofu sojový sýr
2

V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, med, rýžový ocet i olivový olej a zpestřete prolisovaným česnekem. Na plotně pak nechejte při mírném ohni zavařit.

koření na grilované tofu
3

V misce mezi tím rozmíchejte Solamyl s vodou do hladké kašovité konzistence.

solamyl s vodou
4

Jakmile omáčka přejde varem a odpaří se štiplavý tón octu a sójové omáčky, přilijte do rendlíku rozmíchaný Solamyl a za stálého míchání nechejte na plotně zhoustnout. Poté odstavte.

omáčka na grilování tofu
5

Připravené špízy důkladně potřete olivovým olejem a na grilu či vymaštěné grilovací pánvi je lehce ogrilujte. Jen tak, aby decentně zezlátly.

olivový olej a pánev na grilování
6

Teplé špízy poté hojně ze všech stran potřete hustou omáčkou.

špízy sejmuté z grilu
7

Vraťte zpět na rozpálený gril nebo pánev a za častějšího obracení špízy dogrilujte.

špízy na grilovací pánvi
8

Po sejmutí z grilu je ještě horké zasypte či obalte v sezamu.

Nejlepší přílohou je lehký zeleninový salát v doplnění čerstvé světlé bagety či přímo na grilu rozpečené bagety.

špízy z tofu na talíři k servírování

Tipy

  • Dle receptu připravená asijská omáčka se fantasticky pojí i s jemným kuřecím masem. Současně tak s tofu špízy můžete připravit i kuřecí špízy a z jednoho grilu pohostit jak zastánce masových pokrmů, tak rostlinné stravy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.