Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborové koláčky se zeleninou a slaninou

Jak upéct bramborové koláčky se zeleninou a slaninou | recept na slané koláčky. Recept na tyto slané koláčky jsem si opsala ze zapůjčeného sešitku s oblíbenými recepty mé kamarádky. Byla jsem ujištěna, že s koláčky určitě sklidím úspěch a rodina mě pochválí. A opravdu. Každému chutnaly. Myslím si, že i vám přijde vhod nápad, jak zužitkovat zbylé vařené brambory trochu jinak, než obvykle. Nechte se inspirovat následujícím článkem.

Co je potřeba

  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • rovná lžička soli
  • 12 cherry rajčátek
  • 100 g anglické slaniny
  • 1–2 střední cibule
  • sušený česnek
  • petrželová nať
  • 40 g strouhaného sýru
  • 2 lžíce oleje
1

Jako první začněte s přípravou cibule a slaniny. Cibule oloupejte, rozkrojte na poloviny a pokrájejte na tenká půlkolečka. Anglickou slaninu si nechte v prodejně nakrájet a doma ji naporcujte na malé proužky. Rozehřejte olej a orestujte na něm obě připravené ingredience. Pak odstavte a zatímco budete připravovat těsto, směs trochu vychladne.

2

Ve slupce vařené brambory z předešlého dne oloupejte a velmi jemně rozstrouhejte. Promíchejte je s  moukou a solí, rozklepněte k nim vejce a utvořte těsto. Podle potřeby můžete přidat 1–2 lžíce mouky, ale ne víc. Těsto se bude lepit, potřete si ruce olejem nebo je namočte do mouky, trochu to pomůže.

3

Vypracované těsto rozdělte na 8 částí. Z každého kousku vytvarujte placičku s průměrem asi 10 cm. Při tvorbě koláčků si pomáhejte podsypáním těsta moukou, ale šetřete s ní. Přílišný přídavek mouky do těsta není žádoucí. Upečené těsto by bylo tuhé. Koláčky přeneste na plech s papírem na pečení nebo je rovnou na plechu tvarujte.

4

Na každou placičku položte 3 poloviny cherry rajčátka, trochu nasekané natě petržele a posypte sušeným česnekem podle uvážení. Pak na každý koláček přidejte kopeček cibule se slaninou. Nakonec přijde strouhaný sýr.

5

Obložené koláčky vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C asi 20 minut. Okraje koláčků zhnědnou a vnitřek zůstane měkký a vláčný. Podávejte teplé i studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct sýrové kuličky | recept
Sýrové kuličky | recept. Následující recept je na slané pečivo z odpalovaného těsta. Do těsta se přidává jemně strouhaný sýr a výsledkem jsou nadýchan…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.