Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cibulový koláč s vinnou klobásou | recept

Jak upéct cibulový koláč s vinnou klobásou | recept. Není lepší koláč než koláč s překvapením. Zvláště, když jím je delikátní vinná klobása rafinovaně skrytá pod fantasticky jemným a vláčným vaječným těstem z osmahnuté cibule a zakysané smetany.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete koláč ve formě s průměrem 28 cm

  • 500 g vinné klobásy
  • 500 g cibule
  • slunečnicový olej na osmažení cibule
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 – 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 kelímek tučné zakysané smetany
  • 4 vajíčka
  • 2 lžičky sušeného tymiánu (lépe čerstvého)
  • sůl a pepř dle chuti
1

Cibuli očistěte, rozkrojte na poloviny a ty nakrájejte na tenké plátky.

2

Ve větší pánvi s rozpáleným olejem cibuli zprudka osmahněte, pak snižte plamen a za občasného míchání cibuli pozvolna smažte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Olejem v této fázi nešetřete. Cibule potřebuje k dokonalému osmažení poměrně velké množství, tedy vyšší vrstvu.

3

Zatímco se cibule smaží, stočte vinnou klobásu do pečícím papírem vyložené koláčové formy a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 200 ° C (horkovzdušná trouba 180 ° C). Stačí přibližně 20 minut, kdy klobása zpevní a lehce se opeče.

4

Osmaženou cibuli na pánvi poprašte mouku, ochuťte balzamikovým octem, promíchejte a pár minut společně restujte tak, aby se odpařil ocet, mouka lehce zezlátla a obalila cibuli.

5

Následně směs přesuňte do mísy, nechejte 5 minut zchladnout a přidejte zakysanou smetanu spolu s tymiánem, solí a pepřem.

6

Na závěr do základu vmíchejte vajíčka a vypracujte lité těsto.

7

Cibulové těsto navrstvěte na předpečenou vinnou klobásu.

8

Takto připravené vraťte zpět do trouby a koláč při stejné teplotě dopékejte dalších 30 – 35 minut až povrch zpevní a zabarví se.

Cibulí provoněný koláč nechejte ve formě vychladnout, zpevnit a poté krájejte na klínky. Výtečný je jak čerstvě upečený, tak den proleželý a vychlazený v lednici.

Koláč chuťově i barevně oživíte přidáním červené cibule místo klasické kuchyňské. Má sladší a výraznější chuť, báječně ladí s balzamikovým octem a upečený koláč je s ní o něco jemnější a velice zajímavý.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.