Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí rohlíky

Jak upéct domácí rohlíky | recept na domácí pečivo. Pečení domácího pečiva se v posledních letech stalo módou. Kdo někdy nezkusil upéct chléb nebo rohlíky, jako by nebyl. Receptů a zaručených rad je všude spoustu, stačí si jen vybrat. Nezoufejte, nepodaří-li se vám pečivo napoprvé. I to nepodařené se dá využít, třeba jako výborná strouhanka k obalení řízků. A jestli se odhodláte upéct rohlíky podle našeho receptu, strouhanku si budete muset koupit. Rohlíky jsou totiž výborné.

Co je potřeba

  • 500 g pšeničné mouky (dvounulky)
  • 42 g droždí
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 250 – 300 ml vody
  • 50 g sádla (můžete použít i olej)
1

Do mísy nasypte odváženou mouku a uprostřed udělejte důlek. Do utvořeného důlku nalijte část vlažné vody, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte spolu s malým množstvím mouky z okolí na kašičku a nechte droždí vzejít. Mísu přikryjte utěrkou a nechte stát na teplém místě asi 20 minut. Pak přidejte zbytek vody, sůl a rozpuštěné vlažné sádlo. Vypracujte těsto. Těsto se musí opravdu dlouho a důkladně míchat, proto raději použijte kuchyňskou techniku. Mísu opět zakryjte a nechte těsto kynout asi 40 minut.

2

Po vykynutí těsto rozdělte na dva díly a každou část vyválejte do kruhu. Plát vyválejte asi 0,5 cm vysoký. Rozdělte ho na 8 dílů a každý díl zarolujte směrem do středu kruhu. Stočený rohlík ještě poválejte a položte na plech tak, aby se při pečení nerozbaloval viz obrázek. Rohlíky postříkejte vodou, aby neoschly a zapněte troubu na 230 °C. Do trouby na dno vložte prázdný plech. Zatímco se trouba nahřívá, rohlíky na plechu ještě kynou.

3

Jakmile je trouba nahřátá, ještě jednou postříkejte rohlíky vodou a trochu vody si připravte do sklenice. Teď je důležité pracovat velmi rychle, když tak požádejte někoho o pomoc. Otevřete troubu, na plech, který je dole vlijte 100 ml vody ze sklenice, v troubě se utvoří pára, rychle vložte na mřížku plech s pečivem a zavřete dvířka. Rohlíky pečte zprudka asi 15-20 minut, záleží na troubě. Ke konci pečení, jakmile zezlátnou, pootevřete dvířka, aby trouba odvětrala. Upečené vyjměte a nechte chvilku odpočinout na mřížce.

Tento postup je odzkoušený v horkovzdušné troubě.

Rohlíky můžete sypat mákem, kmínem, sezamem i solí podle sebe a své chuti.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ostružinový koláč s ořechy
Jak upéct ostružinový koláč s ořechy | recept na koláč z ostružin. Ještě stále jsou ostružiníky obsypané plody a je škoda to nevyužít. Ostružiníky ros…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.