Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýňové sušenky

Jak upéct dýňové sušenky | recept z dýně. Sušenky, které si můžete upéct podle našeho nového článku, mě upoutaly především krásnou zelenou barvou. Po ochutnání jsem se rozhodla zkusit je upéct. Hned první pokus dopadl skvěle a tak jsem je zařadila do své sbírky osvědčených receptů. Sušenky jsou křehoučké, ihned k jídlu a hodí se i jako vánoční pečivo, které můžete upéci třeba den před svátky. Nepotřebují čas k rozležení.

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku na pečení
  • 200 g strouhaných dýňových semínek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  •  2 žloutky
  • 150 g másla
  • 3 lžíce dýňového oleje
1

Umelte dýňová semínka, přidejte všechny sypké suroviny a společně vše promíchejte. Uprostřed sypké směsi utvořte důlek, vložte do něj 2 žloutky a 3 lžíce dýňového oleje. Dýňový olej zbarví těsto dozelena, proto v receptu nelze nahradit. Ke všem ingrediencím pokrájejte změklé máslo na lístečky a vypracujte těsto.

2

Hotové těsto zabalte do folie, aby neokoralo. Nechte ho nejméně hodinu odpočinout na chladnějším místě.

3

Těsto zpracovávejte po částech, zbytek nechte v chladu. Se studeným těstem se lépe pracuje a není třeba mouka na podsypávání. Těsto rozvalujte mezi dvěma papíry na pečení nebo přes folii na plát tloušťky asi 3 mm. 

4

Z rozváleného těsta vykrajujte tvary podle svého uvážení. pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Sušenky drží tvar, neroztékají se, takže mohou být blízko u sebe (viz foto).

Plech vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut v horkovzdušné troubě. Sušenky by neměly zhnědnout, musí si zachovat zelenou barvu. Proto doporučuji vyzkoušet na několika kouscích, váš spotřebič může být jinak nastaven. Upečené tvary nechte vychladnout na mřížce. Opatrně při manipulaci, jsou křehké.

5

Vychladlé kousky se mohou slepovat libovolným džemem, nutellou nebo jen polovinu namočit v čokoládě. Hezky vypadají ozdobené zeleným semínkem dýně. Sušenky jsou ihned měkké a mohou se konzumovat okamžitě po dokončení.

Sušenky na doprovodných fotografiích jsou upečeny se 120 g mletých dýňových semen a 80 g mletých mandlí, proto jsou světlejší než ty, které obsahují celou dávku (200 g) dýňových semen.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.