Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct hruškový koláč z jogurtového těsta | recept

Jak upéct hruškový koláč z jogurtového těsta | recept. Následující recept využijete nejen na hrušky, ale i jablka a jiné ovoce. Základní těsto je rychlé a opravdu jednoduché, čím pak koláč dozdobíte, se můžete sami rozhodnout. Jogurtové těsto samo o sobě není suché a s ovocem je moučník ještě více šťavnatý. Nejoblíbenější kombinací je u nás směs jablek a hrušek.

Co je potřeba

Těsto:

  • 1 kelímek bílého jogurtu (Hollandia 200 g)
  • 4 kelímky hladké mouky
  • 1 kelímek krupicového cukru
  • 1 kelímek oleje
  • 4 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku na pečení

Nahoru:

  • 4 velké hrušky
  • mletá skořice
  • trochu rumu
  • mleté nebo sekané mandle 
  • kousek másla

tuk a mouka (kokos) na pekáč

1

Do misky přendejte bílý jogurt z kelímku. Kelímek použijte jako odměrku na další ingredience. Plňte ho asi centimetr pod okraj, stejně tak, jako byl naplněn jogurtem. Veškeré potřebné suroviny na těsto dokonale promíchejte, těsto musí být hladké, bez hrudek. Hustotu by mělo mít zhruba jako těsto na lívance, když ho nalijete na pekáč, musíte ho stěrkou zlehka rozetřít. Příliš husté těsto napravíte olejem, moc řídké přídavkem mouky.

2

Hrušky omyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte jadřinec a stopku. Dejte si záležet, okolo jadřince bývají tvrdé kousky (kaménkovitost), ty musíte odstranit. Každou půlku pak nakrájejte na plátky silné 0,5–1cm.

3

Pekáč s vyšším okrajem potřete rozpuštěným tukem a vysypte hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo strouhaným kokosem. Nalijte těsto a stěrkou ho rozprostřete po celé ploše.

4

Na těsto pokládejte nakrájené hrušky tak, aby se částečně překrývaly – jako střešní tašky. Posypte je mletou skořicí a malými kousky másla. Zastříkněte rumem a nahoru můžete nasypat mleté nebo krájené mandle.

5

Vkládejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Před tím, než koláč z trouby vyndáte, zkontrolujte špejlí, je-li dobře propečený. Špejli zapíchněte do těsta alespoň na třech místech, po vytažení musí být suchá, bez zachycených drobečků.

Po vychladnutí krájejte na řezy a podávejte.

Chcete-li koláč obměnit, upečte ho bez mandlové posypky a vychladlý polijte čokoládovou polevou. Mandlemi koláč můžete, ale nemusíte, ozdobit až na polevě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.