Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jednoduchý jablečný koláč na plech

Jak upéct jednoduchý jablečný koláč na plech | recept na rychlý a jednoduchý jablečný koláč. Začíná sklizeň jablek a s ní se pojí čas pečení jablečných závinů, koláčů, řezů a buchet. Jablečné moučníky jsou celkem oblíbené, jsou šťavnaté a pokaždé mohou chutnat jinak – podle druhu jablek a složení náplně. Jablečné řezy podle našeho receptu jsou křehké a těsto připravíte s minimem ingrediencí. Rozpis je na menší plech, podle potřeby si upravte dávkování sami.  

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1 lžíce octa
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 5 jablek
  • hrst rozinek
  • 2 lžičky skořice
  • strouhanka
  • podle chuti cukr
1

V misce promíchejte mouku a sůl. Přidejte na kousky pokrájený změklý tuk a vše spojte do drobenky. Doplňte celým vajíčkem, lžící octa a vypracujte těsto. Těsto se trochu lepí, ale nepřidávejte mouku navíc. Hotové těsto nechte alespoň hodinu odpočinout.

2

Malý plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení. Odpočinuté těsto rozdělte na dvě části. Jednu část těsta rozválejte na plechu. Aby se těsto nelepilo, lehounce ho posypte moukou. Na těsto rozprostřete strouhanku, zachytí se do ní jablečná šťáva a těsto se nerozmočí.

3

Jablka pokrájejte na tenké plátky nebo drobné kostičky. Promíchejte je s rozinkami nebo kousky sušených švestek. Rovnoměrně je rozložte na těsto a posypte mletou skořicí. Je-li třeba, jablka oslaďte.

4

Druhou částí rozváleného těsta zakryjte jablečnou náplň a po stranách placku lehce přimáčkněte. Propíchněte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte ve vyhřáté troubě při 175 °C po dobu asi 35–40 minut.

Podle chuti lze do jablečné náplně přidat lískové nebo vlašské ořechy.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jablečný koláč | recept
Recept na jednoduchý jablečný koláč. Jablečný koláč má rád asi každý. Je svěží, poměrně lehký a vydrží beze změn i několik dní po upečení, ale tato si…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.