Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept. Výtečné a nápadité slané koláčky, ve kterých je listové těsto použito velice elegantně – jako křehký košíček sloužící pro chuťově výraznou sýrovou nádivku.

Co je potřeba

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 100 g balkánského sýru
  • ½ malého pórku
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Pro přípravu náplně v misce promíchejte tvaroh s vajíčkem a kořením.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
2

K tvarohovému základu přisypte najemno nastrouhaný balkánský sýr a nadrobno nakrájený pórek. Ten do směsi nepřidávejte všechen, ale část si odložte stranou na závěrečné posypání.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
3

Listové těsto rozprostřete a vykrajovátkem či hrnečkem z něj vykrájejte 12 koleček. Ideálně zvolte vykrajovátko s průměrem 8 cm.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
4

Listovými kolečky pak vyložte formičky na muffiny, které předem buď lehce vytřete olejem, nebo je vystelete papírovými košíčky používanými na sladké muffiny.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
5

Naplňte je připravenou tvarohovou náplní.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
6

Před pečením ještě ozdobte zbylým nasekaným pórkem.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept
7

Následně pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 ° C) 25-30 minut, až se náplň s pórkem lehce opeče a kraje těsta zezlátnou.

Upečené tartaletky jsou vynikající jak teplé, tak vychladlé, i odleželé druhý den, kdy už sice nejsou tak křupavé, ale zato úžasně vláčné.

Jak upéct křehké balkánské tartaletky s pórkem | recept

Tipy

Místo tvarohu do náplně skvěle poslouží i krémová ricotta, se kterou jsou upečené tartaletky jemnější a smetanovější.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články