Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept. Překvapivé zakomponování jemného květákového pyré do slaných krekrů dá spolu s chuťově kontrastním kari kořením za vznik až nečekaně chutnému křupavého doplňku k vínu. Díky pečené podobě a přidané špaldové mouce se navíc jedná i o jednu ze zdravějších variací večerního zobání. 

Co je potřeba

  • 200 g syrového květáku
  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 30 g másla
  • 1 vajíčko
  • 60 ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky soli
1

Růžičky květáku vařte v osolené vodě zhruba 5-8 minut, poté sceďte a rozmixujte na pyré.

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept
2

V míse ke květáku přidejte mouku, prášek do pečiva, vajíčko, vodu, povolené máslo, kari koření i sůl. Vše společně zapracujte do měkkého, šťavnatého a kompaktního těsta, které nelepí. Je-li potřeba, přisypte do těsta trochu mouky. Její množství se odvíjí od šťavnatosti samotného květáku.

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept
3

Z těsta na pomoučeném vále poté vyválejte plát přibližně 0,5 cm silný a rádýlkem či nožem krájejte na obdélníky cca 2×3 cm.

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept
Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept
4

Jednotlivé kousky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) přibližně 20 minut. Po upečení nechejte zlatavě hnědé a příjemně voňavé krekry 20 minut na plechu dojít.

Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept

Tipy

  • Jemná a lehce nasládlá chuť květáku báječně ladí i s voňavým a výrazným kořením Garam masala, kterým můžete těsto obohatit namísto kari koření. Ovšem k dochucení lze využít i kurkumu, mletý římský kmín či červenou papriku.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.