Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynuté bulky s ovocem | recept

Jak upéct kynuté bulky s ovocem | recept. Tomuto kynutému pečivu se u nás říkalo peciválky. Když jsem pátrala ve starých receptech, zjistila jsem, že peciválky se všude dělají trochu jinak a mají i různou náplň, ale jedno mají společné. Po upečení se spaří horkou vodou a někde se přelévají máslem. Teprve pak se obalují v máku. Proto jsem do názvu tohoto článku naše rodinné „peciválky“ raději pojmenovala jinak. Ať už se jim říká jakkoli, stojí za vyzkoušení a věřím, že si na nich pochutnáte.

Co je potřeba

  • 100 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 30 g cukru
  • citronová kůra
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • ovoce na plnění (švestky, hrušky)
  • skořice
  • vejce na potření
  • mák (ořechy) na posyp
1

Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a nechte vzejít droždí. Přidejte žloutky, vlahý tuk, jemně strouhanou kůru z poloviny citronu, špetku soli a obě mouky. Vypracujte těsto a nechte ho na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.

2

Těsto rozdělte na stejně velké kousky. Z tohoto množství budete mít 12 středně velkých bochánků. Můžete je dělat i menší, zvolte si sami velikost.

3

Z každého bochánku vytvarujte placičku a naplňte ji vypeckovanými švestkami, lze plnit jak čerstvými, tak kompotovanými. Posypte mletou skořicí a pevně uzavřete tak, aby vznikl kulatý tvar. Náplň mohou tvořit i kousky hrušek se skořicí, chutnají možná ještě lépe. Hrušky musejí být hodně zralé a do každého bochánku přijde kousek hrušky v celku (nestrouhat).

4

Plněné bulky pokládejte na plech s papírem na pečení švem dolů. Musí mezi nimi být mezery, aby se při pečení nespojily. Mají zůstat hladké a kulaté. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte povrch. Pečivo s náplní švestkovou sypejte mákem, hruškové ozdobte drcenými vlašskými ořechy. Pečte dozlatova při 180 °C.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jablečné řezy | recept
Recept na jablečné řezy. Jablečné řezy jsou zákusek, kterého nesníme najednou velké množství. Připravujeme jej jako „sváteční“ mls. Příprava jablečnýc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.