Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynuté bulky s ovocem | recept

Jak upéct kynuté bulky s ovocem | recept. Tomuto kynutému pečivu se u nás říkalo peciválky. Když jsem pátrala ve starých receptech, zjistila jsem, že peciválky se všude dělají trochu jinak a mají i různou náplň, ale jedno mají společné. Po upečení se spaří horkou vodou a někde se přelévají máslem. Teprve pak se obalují v máku. Proto jsem do názvu tohoto článku naše rodinné „peciválky“ raději pojmenovala jinak. Ať už se jim říká jakkoli, stojí za vyzkoušení a věřím, že si na nich pochutnáte.

Co je potřeba

  • 100 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 30 g cukru
  • citronová kůra
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • ovoce na plnění (švestky, hrušky)
  • skořice
  • vejce na potření
  • mák (ořechy) na posyp
1

Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a nechte vzejít droždí. Přidejte žloutky, vlahý tuk, jemně strouhanou kůru z poloviny citronu, špetku soli a obě mouky. Vypracujte těsto a nechte ho na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.

2

Těsto rozdělte na stejně velké kousky. Z tohoto množství budete mít 12 středně velkých bochánků. Můžete je dělat i menší, zvolte si sami velikost.

3

Z každého bochánku vytvarujte placičku a naplňte ji vypeckovanými švestkami, lze plnit jak čerstvými, tak kompotovanými. Posypte mletou skořicí a pevně uzavřete tak, aby vznikl kulatý tvar. Náplň mohou tvořit i kousky hrušek se skořicí, chutnají možná ještě lépe. Hrušky musejí být hodně zralé a do každého bochánku přijde kousek hrušky v celku (nestrouhat).

4

Plněné bulky pokládejte na plech s papírem na pečení švem dolů. Musí mezi nimi být mezery, aby se při pečení nespojily. Mají zůstat hladké a kulaté. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte povrch. Pečivo s náplní švestkovou sypejte mákem, hruškové ozdobte drcenými vlašskými ořechy. Pečte dozlatova při 180 °C.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.