Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynuté nekynuté těsto | rychlý recept na koláč

Jak upéct kynuté nekynuté těsto | rychlý recept na koláč. Tento recept jsem si zamilovala. Je totiž jednoduchý a rychlý. Za hodinku máte pečený koláč z kynutého těsta, které kynuté v pravém slova smyslu není. A nikdo to nepozná! Recept se hodí na všechny druhy koláčů, nejen ty s ovocem. Teď v létě, kdy dozrává spoustu ovoce, se tip na rychlé pečení může hodit i vám.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru 
  • 42 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • 220-250 ml mléka
  • 1 kypřící prášek na pečení
  • špetka soli

Nahoru:

  • ovoce podle chuti
  • drobenka nebo jiný posyp
1

Mouku promíchejte s cukrem a solí. Uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj kostku droždí. Droždí zalijte vlažným mlékem prošlehaným s olejem a celým vajíčkem. Nechte droždí asi 10 minut zkynout. Kypřící prášek opatrně nasypte na mouku u krajů mísy. 

2

Jakmile droždí vzejde, vypracujte těsto. Můžete využít kuchyňskou techniku, jde to lépe. Těsto se trochu lepí, ale to je v pořádku.

3

Pekáč, ve kterém budete koláč péct, vymažte tuhým tukem. Velikost pekáče zvolte podle toho, jak vysoké těsto chcete mít. Já mám raději tenké, a proto peču ve velkém. Ruce si potřete olejem nebo navlhčete vodou a těsto vymačkejte po celé ploše pekáče. Mírně zvedněte okraje.

4

Na těsto položte jakékoli oblíbené ovoce, které je zrovna k dispozici. Koláč na fotografii je určen pro diabetiky. Kyselé ovoce - rybíz a meruňky jsem proto smíchala se sladkými třešněmi a vyhnula se  tak přídavku cukru. Aby se zachytila šťáva a těsto nebylo rozmočené, ovoce jsem promíchala s pudinkovým práškem. Tento krok, podle vlastního uvážení, můžete vynechat.

5

Koláč posypte drobenkou pokud můžete, nebo plátky mandlí, strouhaným kokosem nebo ořechy. Pečte při 180 °C, okraje koláče by měly být upečené dozlatova.

Z tohoto těsta se mohou péci i klasické koláče s náplní z povidel, tvarohu a máku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.