Co je potřeba

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka

Na náplň si přichystáme:

  • 1 větší cukrovou řepu – cukrovku
  • 6 lžic mletého máku
  • 1 lžíci cukru (či dle chuti)
  • máslo na vymazání formy a pomazání řepánků
1

V prvním kroku si přichystáme kvásek. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku hladké mouky a asi 0,5 dcl vlažného mléka. Lehce promícháme, přikryjeme talířkem nebo utěrkou a necháme vzejít kvásek na rozehřátém topení.

2

V hlubší míse mezitím smícháme oba druhy mouky, cukr a zbylé mléko. Máslo rozehřejeme a přilijeme ho do mísy. Dále rozklepneme ještě vejce a přimícháme ho k ostatním ingrediencím. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a rukama důkladně hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Je třeba propracovat těsto opravdu poctivě, aby se do něj dostal dostatek vzduchu, díky němuž bude těsto lépe kynout a bude i více nadýchané. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout přibližně hodinu.

3

Mezitím si přichystáme náplň. Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo, pak ji nasypeme do hrnce, trochu podlijeme a necháme krátce svařit, aby byla řepa měkká. Poté k ní přidáme mletý mák. Podle chuti můžeme náplň dosladit.

4

Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce. Doprostřed každého vložíme lžíci náplně a poté spojíme protilehlé cípy a zabalíme jako buchty. Řepánky pokládáme na vymazaný plech tak, aby se nedotýkaly, ani když při pečení nabydou. Před vložením do trouby ještě každý řepánek potřeme rozpuštěným máslem.

5

Řepánky pečeme asi 20 minut při teplotě 180 °C. Délka pečení samozřejmě závisí především na jejich velikosti. Upečené řepánky necháme zchladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.5
Average: 3.5 (2 votes)