Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový koláč s cuketou, pórkem a žampiony | recept

Jak upéct listový koláč s cuketou, pórkem a žampiony | recept. Hromada zeleniny na listovém těstě. Přesně takto se dá jednoduše a výstižně popsat tento koláč. Kombinace svěží, chuťově sladěné zeleniny upečené na lehkém listovém těstě, které je potřené netradičně ochuceným smetanovým sýrem, je zárukou nejen dobré stravitelnosti, ale i neskutečného chuťového zážitku.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.

  • 1 balení listového těsta - již připraveného (vyváleného a zarolovaného - běžně k dostání v obchodech)
  • 150 g čerstvého smetanového sýru (žervé)
  • 2 lžíce medu
  • 1 cuketa
  • 1 menší pórek
  • 6  žampionů
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvě drcený pepř
  • sůl
1

Nejdříve očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Cukety na tenká kolečka, a to i se slupkou, pokud tedy není výrazně silná a tvrdá, žampiony a pórek na zhruba půlcentimetrové plátky.

2

V misce prošlehejte smetanový sýr s medem.

3

Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

4

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem. Ze zbytků těsta vytvarujte chybějící okraje.

5

Těsto potřete připraveným ochuceným smetanovým sýrem.

6

Nyní začněte vrstvit zeleninu. Hezky střídavě ji vyskládejte do kruhů. Pokud jsou některé kousky výrazně menší než ostatní (například kraje žampionů), dejte jich do „střídačky“ více.  

7

Krásně vyzdobený koláč pokapejte citronovou šťávou, olivovým olejem a dle chuti osolte a opepřete.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 40 - 45 minut. Po upečení můžete koláč znovu pokapat dávkou citronové šťávy.

9

Po vychladnutí koláč plný dokonale zkombinovaných chutí krájejte na klínky a servírujte. Čiňte tak ale opatrně, listové těsto je opravdu tenké a uprostřed může být díky šťávě ze zeleniny mírně rozmočené.

Pokud máte rádi kopr, vřele doporučuji koláč po upečení ozdobit právě koprem. Postačí pár snítek, ale i ty dodají koláči neskutečný šmrnc.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.