Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct meruňkový koláč s tvarohem | recept na letní moučník

Jak upéct meruňkový koláč s tvarohem | recept na letní moučník. Meruňkový koláč s tvarohem má výraznou sladkokyselou chuť, která je mírněna sladkým tvarohem. Moučník s tvarohem je sytý, proto je možno podávat ho vlažný jako sladké hlavní jídlo. Přečtěte si návod, jak upéct koláč s tvarohem a meruňkami z kynutého těsta.

Co je potřeba

  • 350 g směsi hladké a polohrubé mouky (může být i pouze polohrubá)
  • 250 ml mléka
  • 125 g směsi tuku (například hera, máslo, olej)
  • 125 g pískového cukru
  • čtvrt lžičky soli
  • půl balíčku droždí
  • 1 vejce

Tvarohová náplň: 

  • 1 tvaroh
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 vejce

Drobenka:

  • 4 lžíce polohrubé nebo hrubé mouky
  • 3–4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  •  3 lžíce dobrého másla

 

1

Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a půl balíčku kvasnic a necháme vzejít kvásek. Cukru nesmí být příliš, aby se kvasinky „nezahltily“ a mléko nesmí být moc horké (jen vlažné), aby se droždí nespařilo. 

2

Z mouky, vlažného tuku, cukru, soli a vzešlého kvásku vypracujeme těsto. To je při pečení moučníků z kynutého těsta nejdůležitější krok – těsto musí být hladké, vláčné, lesklé, nesmí se lepit na stěny mísící nádoby. Práci nám velmi usnadní elektrický hnětač (ruční nebo stolní).

3

Těsto zakryjeme čistým šátkem (utěrkou) a necháme na teplejším místě vykynout. Mezitím si připravíme ovoce. Meruňky opláchneme, necháme okapat a ještě ubrouskem trochu osušíme, aby z nich nekapala voda. Rozpůlíme je a zbavíme pecek. Použijeme-li meruňkový kompot, necháme ovoce okapat.

4

Tvaroh rozmícháme se čtyřmi lžícemi moučkového cukru, jedním vanilinovým cukrem a jedním vajíčkem. Ochutnáme a jestliže jsou meruňky příliš kyselé (což bývá na počátku sezony), tvaroh přisladíme víc. Místo vajíčka můžeme do tvarohu (pro zpevnění) zamíchat půl balíčku vanilkového pudinkového prášku.

5

Ze čtyř lžic polohrubé nebo hrubé mouky, tří až čtyř lžic moučkového cukru, jednoho vanilinového cukru a tří lžic dobrého másla vypracujeme drobenku (žmolenku, posýpku). Drobenka musí být sypká a musí tvořit malé nelepivé hrudky. Zároveň si na nejvyšší stupeň zapneme troubu, aby se předehřála.

6

Koláčovou formu vymažeme tukem. Poloviční množství vykynutého těsta roztáhneme po dně formy. Aby se těsto nelepilo na prsty, trochu si je pomoučíme nebo potřeme kapkou oleje. Na těsto rozetřeme poloviční množství tvarohu.  Koláč lze upéct i na velkém plechu, v tom případě spotřebujeme těsto i ostatní ingredience najednou.

7

Na tvaroh klademe půlky meruněk a povrch koláče posypeme drobenkou. Vložíme  do předehřáté trouby a upečeme. Máme-li dvě koláčové formy a velkou nebo horkovzdušnou troubu, můžeme do ní vložit oba koláče. Teplotu snížíme na 200 °C. Koláč je upečený asi za dvacet minut – poznáme to podle vypečených okrajů.

8

Upečený koláč necháme mírně zchladnout a podáváme vlažný, nebo ho necháme zcela vychladnout, nakrájíme na kousky a podáváme podle rodinných zvyklostí.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.