Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mořského okouníka se zeleninou | recept

Mořský okouník se zeleninou | recept. Ryby bychom měli do jídelníčku podle doporučení výživových specialistů zařazovat nejméně dvakrát týdně. Průměrná spotřeba rybího masa na osobu a rok u nás zdaleka nedosahuje odborníky doporučovaných 17 kg. Pojďme to změnit! Nastává teplé období roku, které přeje grilování a ryba na grilu je lahůdka. V obchodech je velký výběr mražených i chlazených ryb, stačí si vybrat tu pravou. Třeba mořského okouníka a připravit ho níže popsaným postupem. Budete-li ho připravovat na venkovním grilu, jednotlivé porce zabalte do alobalu, do kterého uděláte otvor pro odchod páry.

Co je potřeba

Na 1 porci si připravte:

  • 1 ks ryby
  • 1 malou cibuli
  • 3 cherry rajčata
  • 1/2 žluté papriky
  • kousek póru
  • tymián, pažitku nebo jinou oblíbenou nať
  • plátek másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • citronovou šťávu
1

Mořský okouník je někdy označován jako red fish. Je snadno rozpoznatelný, má krásnou červenou barvu. Ryba má jemné načervenalé maso a nízký obsah tuku. Je lepší kupovat rybu zmrzlou na moři, bývají nejkvalitnější, po vylovení jsou vykuchány a ihned zmrazeny. Okouník má velmi tvrdé a ostré šupiny a tělo porostlé trny s jedovými žlázami. Trny se před uvedením do prodeje odstraňují, nemusíte mít obavy.

2

Mořského okouníka nemusíme nijak zvlášť kořenit, stačí přidat čerstvou pokrájenou zeleninu a zapéci v troubě nebo na grilu. Osvědčená kombinace zeleniny je cibule, pór, rajčata a paprika. Přimlouvám se za cherry rajčata, jejich plná a výrazná chuť nejde nahradit.

3

Na rozpuštěné máslo vyskládejte cibuli na půlkolečka. Doporučuji přepuštěné máslo, nepřepaluje se a na pečení ryb je vynikající. Snadno si ho uděláte doma sami podle následujícího postupu – Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo. Není to těžké a tu chuť si zamilujete. Přepuštěné máslo používaly už naše babičky a teď se do našich kuchyní zase vrací.

4

Na cibuli položte osolené a opepřené ryby. Na každou porci položte nakrájená rajčata a proužky paprik. Vše zasypte bylinkami a pórkem. Zapečte v troubě při 200 °C asi 30 minut. Podávejte s brambory nebo tmavým chlebem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou…