Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mřížkový koláč s meruňkami i bez cukru

Koláč z následujícího receptu nemusíte péci jenom s meruňkami, využijete téměř všechny druhy ovoce podle sezóny. Je určen pro pečení v malé formě (23-24 cm).

Recept je určen pro diabetiky, jako sladidlo je přidaná fruktóza. Názory na konzumaci fruktózy se různí, ale diabetik moc na výběr nemá a zdravý člověk ji nahradí cukrem. Množství cukru je v receptu uvedeno v závorce. Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost oproti cukru a některé zdroje uvádějí, že bezpečná denní dávka je 40 g fruktózy. Do denního příjmu je však nutno započítat i fruktózu z přijímaného ovoce.

Co je potřeba

Těsto:

  • 150 g másla nebo jiného tuku
  • 30 g fruktózy (125 g cukru)
  • 2 žloutky
  • 3 polévkové lžíce studené vody
  • 1 kávová lžička skořice
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 250 g hladké mouky

Náplň:

  • 100 ml sladké smetany
  • 2 celá vejce
  • 20 g fruktózy (50 g cukru)
  • lžička skořice
  • 20 g mouky
  • meruňky

 

 

1

V misce utřeme změklé máslo nebo jiný tuk vhodný na pečení se žloutky a fruktózou (cukrem). Ochutíme mletou skořicí a strouhanou kůrou z citronu popř. pomeranče. Citrusy nesmí mít chemicky ošetřenou kůru

2

K utřené směsi přidáme odvážené množství mouky a 3 polévkové lžíce studené vody. Nejprve pomocí vařečky, později rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu hodinu odležet.

3

Po odležení těsto zvážíme a oddělíme jednu třetinu, kterou prozatím odložíme stranou. Je určena na mřížky.  Ze zbylých dvou třetin vyválíme kruh a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Těsto namačkáme i do okrajů a dáme na 10 minut zapéct do trouby. Zapékáme při 180 °C.

4

Mezitím, co se zapéká korpus, ušleháme náplň a připravíme ovoce. Ve vyšší nádobě ušleháme smetanu, celá vejce, fruktózu nebo cukr, skořici a mouku. Meruňky rozdělíme na poloviny či čtvrtky. 

5

Z odložené jedné třetiny těsta utvoříme válečky. Místo válečků můžeme těsto rozválet a rádlem nakrájet proužky. Je na vás, čemu dáte přednost.

6

Zapečený korpus vyjmeme z trouby, poklademe rozpůlenými meruňkami řeznou stranou nahoru a zalijeme náplní. Nahoru vyskládáme z válečků nebo proužků těsta mřížky. Dopékáme asi 30 minut při 200 °C. Koláč je lepší druhý den, kdy budou rozleželé chutě. Hned po upečení jsou meruňky příliš „ostré“.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ovocné koláče bez kynutí
Ovocné koláče, kdo by je neměl rád! V létě se ale málokteré hospodyňce líbí představa půldne stráveného v kuchyni. Pečení kynutých koláčů zabere dost…
Jak upéct koláč s blumami | recept
Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých recept…
Jak připravit houbovou paštiku
Jak připravit houbovou paštiku | recept z čerstvých lesních hub. Název houbová paštika je celkem zavádějící, respektuji oficiální název, ale lépe by s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.