Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct nekynuté preclíky | recept

Jak upéct nekynuté preclíky | recept

 Preclíky jsou skvělou svačinou na výlet nebo do školy, ale také zajímavým pohoštěním pro hosty. Většina receptů na preclíky je z kynutého těsta, to ale vyžaduje delší čas na přípravu. Mám pro vás proto návod na preclíky, které budete mít raz dva a přitom si určitě pochutnáte. Těsto je univerzální a lze z něj tvořit i jiné druhy pečiva, záleží na vašem umu a fantazii.

Co je potřeba

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 200 g Hery
  • 250 g hladké mouky  
  • špetka soli
  • (případně mák, sezam, hrubozrnná sůl na posypání)
  • vejce na potření (nemusí být)
1

Jak vypracovat těsto

Do mísy odvážíme všechny ingredience, není ani třeba, aby měly pokojovou teplotu, pro zpracování těsta to není důležité. Rukama nebo hnětačem robotu zaděláme těsto tak, aby v něm nebyly viditelné kusy Hery. Pokud nespěcháme, můžeme dát těsto na chvíli odpočinout do lednice, o trochu lépe se s ním pak pracuje, ale nutné to rozhodně není.

těsto na slané pečivo a preclíky, nekynuté těsto na pečivo, bochánek nekynutého těsta
2

Jak postupovat dále

Na vál nasypeme trochu hladké mouky a těsto na něj vyklopíme. Aby se nám lépe pracovalo, rozdělíme ho na menší díly. Z nich pak vytvoříme válečky asi o průměru 5 cm, ale záleží hlavně na tom, jak velké preclíky chcete mít.

vypracované těsto, dělení těsta, krájení těsta na kousky, vyválená šiška z těsta
3

Jak preclíky tvarovat

Z válečků postupně ukrajujeme stejné kousky. Pokud chcete být opravdu profík, tak každý ukrojený kousek zvažte, abyste docílili stejně velkých kusů. Z nich pak rukama vyvalujeme do šířky žížalu. Konce udělejte tenčí. Z žížal pak zatočíme preclíky tak, že oba konce překřížíme, přeložíme přes sebe, otočíme dovnitř a přimáčkneme kraje (viz obrázek). Preclíky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

pletení tvarů z těsta, zaplétání preclíků, tvarování preclíků, syrové preclíky
4

Jak preclíky nazdobit a upéct

Pro větší lesk můžeme preclíky potřít rozšlehaným vejcem. Nakonec je můžeme posypat mákem, hrubozrnnou solí nebo sezamem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180  °C asi 20 minut dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti preclíků. Každopádně je hlídejte, na povrchu by měly být křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Vychladlé podáváme. 

hotové preclíky, upečené preclíky, slané pečivo, křupavé preclíky

Tipy

Pokud je chcete několik dní skladovat, tak je po vychladnutí zatáhněte do potravinářské fólie nebo je vložte do igelitového sáčku. Tím sice preclíky ztratí na křupavosti, ale zachová se vláčnost a neztvrdnou. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na nastavovanou kaši | levný recept
Jak na nastavovanou kaši | levný recept
Jak na nastavovanou kaši | levný recept. Nastavovaná kaše je tradičním pokrmem, možná by ho šlo nazvat i lidovým. Splňuje totiž představy o jedno…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.