Jak upéct perníčky s vůní badyánu, hřebíčku a skořice – měkké hned po upečení?
Vánoční čas si většina z nás nedokáže představit bez vůně perníčků. Ta specifická kombinace medu, skořice, hřebíčku a badyánu dokáže okamžitě vyvolat pocit tepla, klidu a domova. Ať už chcete napéct perníčky pro rodinu, jako dárek nebo jen tak pro radost, tento recept vám přinese výsledek, který potěší nejen chuťové buňky, ale i srdce. Výhodou je, že perníčky jsou po upečení měkké – nemusíte je schovávat do krabice na týdny, aby „dozrály“.
Tajemství dokonalých perníčků
Základem je kvalitní med, ideálně květový, který dodá těsto vláčnost a přírodní sladkost. Dále směs koření, kde hlavní roli hraje badyán, hřebíček a skořice – právě tato trojice dává perníčkům hluboké aroma s nádechem Vánoc. Nešetřete také na čerstvých vejcích a másle, které zajistí jemnou strukturu těsta.
Ingredience na cca 2 plechy perníčků
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla (měkkého)
- 150 g medu
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého badyánu (nebo nadrceného)
- 1 lžička kakaa (pro barvu)
- Špetka soli
Na potření: 1 rozšlehané vejce nebo směs mléka s trochou medu.
Postup
- Příprava těsta:
V menším kastrůlku pomalu rozehřejte med s máslem – jen tolik, aby se spojily (nesmí se vařit). Nechte mírně vychladnout.
V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl a koření. Přidejte vejce a vlažnou medovo-máslovou směs. Vypracujte hladké, lehce lepivé těsto. Pokud je příliš řídké, přisypte trochu mouky. - Odležení těsta:
Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 2–3 hodiny odpočívat v lednici, ideálně přes noc. Díky tomu se koření rozvine a těsto zpevní. - Tvarování a pečení:
Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na tloušťku asi 4–5 mm a vykrajujte libovolné tvary – hvězdičky, srdíčka, stromečky.
Perníčky přeneste na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly. Pečte 7–9 minut, dokud nezačnou jemně zlátnout. - Dokončení:
Po vytažení nechte perníčky krátce vychladnout na plechu, pak přeneste na mřížku. Po úplném vychladnutí můžete zdobit bílkovou polevou nebo nechat jen tak – jejich přirozený lesk a vůně stačí samy o sobě.
Tyto perníčky nádherně provoní celý byt a jejich chuť se pojí s klidem zimních večerů. Můžete je upéct s dětmi, zabalit do celofánu a darovat, nebo jimi jen zpříjemnit adventní odpoledne u čaje. Ať už je využijete jakkoli, jisté je jedno – vůně badyánu, hřebíčku a skořice udělá z vašeho domova ten nejkrásnější vánoční kout.
Tipy
- Vůni badyánu zvýrazníte, pokud ho těsně před přidáním rozdrtíte v hmoždíři – uvolní se esenciální oleje.
- Pokud chcete perníčky extra měkké, přidejte do těsta lžičku jablečného pyré nebo trochu zakysané smetany.
- Skladování: Uchovávejte v uzavřené dóze s kouskem jablka nebo plátkem chleba – perníčky zůstanou vláčné i několik týdnů.
- Můžete si připravit i vlastní směs koření: smíchejte 2 díly skořice, 1 díl badyánu, 1 díl hřebíčku a špetku muškátového oříšku.






Diskuze k článku