Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct preclíky sypané solí a sezamem | recept na slané pečivo

Jak upéct preclíky sypané solí a sezamem | recept na slané pečivo. Preclíky z kynutého těsta jsou výborné k pivu nebo vínu. Peču je i jen tak, aby bylo přes den něco k zakousnutí, když nás honí mlsná. Když totiž z uvedeného množství upečene 10 kusů preclíků, jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké a pokud je sníte ještě vlažné, chutnají jako rohlíky. Druhý den už jsou tužší. Pokud z těsta vytvoříte dvojnásobný počet kousků (20) a upletete preclíky, jsou křupavé přesně tak, jak má správný preclík k pivu být.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • lžička soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200–250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky polohrubé mouky
  • voda na potření
  • hrubá sůl a sezam na posyp
1

Ve vlažném mléce s cukrem a polohrubou moukou nechte vzejít rozdrobené droždí. Hladkou mouku promíchejte se solí, přidejte kvásek a vypracujte tužší těsto. Na preclíky stačí 200 ml mléka, těsto má být tužší, na rohlíky dávku mléka zvyšte. Těsto nechte zakryté v teple přibližně hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.

2

Vykynuté těsto ještě jednou důkladně propracujte.

3

 Těsto na pomoučeném kuchyňském válu vytvarujte do válečku a rozdělte ho na potřebný počet dílů. Těsto raději zvažte a pak odkrajujte stejně velké (těžké) kousky.

4

Z každého kousku vyválejte asi 20–25 cm dlouhý váleček uprostřed o trochu širší než na obou koncích.

5

Plech vyložte papírem na pečení a pokládejte na něj vytvořené preclíky. Nechte je ještě 15 minut dokynout. Zapněte troubu na 200 °C.

6

Po dokynutí preclíky potřete vlažnou vodou, posypte hrubou solí a sezamovými semínky. Sezam lze nahradit mákem nebo kmínem. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 25 minut do zezlátnutí (10 kousků). Pečivo z 20 dílů je spleteno ze stejně dlouhých, avšak tenčích válečků, proto bude upečené o několik minut dříve.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.