Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rebarborový koláč s mascarpone

Jak upéct rebarborový koláč s mascarpone | vynikající recept na koláč z rebarbory. Rebarbora by se, jak známo, měla kombinovat s potravinami obsahujícími dostatek vápníku. Nemusí to však být jen jogurt či tvaroh, pro ozvláštnění určitě vyzkoušejte také mascarpone. Jemná textura tohoto italského smetanového sýra dodá rebarborovému koláči úplně jiný rozměr. Zkuste si upéct koláč se sušenkovým korpusem, krémem z mascarpone, přelitý rebarborovou omáčkou, podle následujícího receptu.

Co je potřeba

Co je potřeba na korpus:

  • 200 g máslových nebo jiných vhodných sušenek
  • 75 g změklého másla

Na náplň si připravíme:

  • 500 g mascarpone
  • 1/4 hrnku třtinového cukru nebo medu
  • 1 BIO vanilkový cukr nebo vnitřek z 1/2 vanilkového lusku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • špetku soli

Na rebarborovou omáčku budeme potřebovat:

  • 400 g nakrájené oloupané rebarbory (zhruba 5 větších stonků rebarbory)
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce vody

 

1

Sušenky rozmixujeme a důkladně je smícháme se změklým máslem. Směs vmačkáme do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj. Korpus dáme na chvíli ztuhnout do lednice.

2

V míse ušleháme mascarpone s vanilkovým a třtinovým cukrem či medem a vejci. Nakonec do směsi vmícháme špaldovou mouku a špetku soli.

3

Krémem naplníme připravený korpus. Vrstvu krému uhladíme, formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečeme zhruba 30 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje korpusu.

4

Mezitím vložíme rebarboru nakrájenou na malé kousky do hrnce a promícháme ji s třtinovým cukrem a vodou. Vše přivedeme k varu a následně na mírném ohni dusíme, dokud rebarbora nezměkne a nezačne se rozpadat na jednotlivá vlákna. Trvá to asi 10–15 minut. Rebarborovou omáčku necháme vychladnout.

5

Upečený koláč necháme taktéž vychladnout, teprve poté jej polijeme rebarborovou omáčkou.

Rebarborový koláč posléze necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny (ale klidně přes noc). Koláč podáváme dozdobený snítkou máty, případně s čerstvými jahodami.

Mascarpone lze v receptu nahradit již zmíněným měkkým tvarohem, ale také syrovátkovým sýrem ricottou, jenž je podstatně lehčí než smetanové mascarpone.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na rebarborový cheesecake
Sezóna rebarbory se již blíží, seznamte se tedy včas s možnostmi, jak tuto zeleninu dále využít. Pokud jste ještě nezkoušeli připravit z reb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.