Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rebarborový sypaný koláč s ovesnými vločkami | recept

Rebarborový sypaný koláč s ovesnými vločkami | recept. Nastal čas rebarbory. Její sezóna je krátká, tak je třeba si ji užít plnými doušky. Vyzkoušejte si upéct sypaný koláč podle následujícího receptu. Kyselost rebarbory skvěle vyváží jahody. Díky ovesným vločkám pak bude moučník křupavý a také o něco zdravější. Koláč je rychle hotový a na jeho přípravě není možné nic zkazit. To mu ale neubírá na skvělé chuti. Ovoce lze v receptu samozřejmě nahradit jiným sezónním ovocem, jen je třeba upravit množství cukru podle použitého druhu.

Co je potřeba

Na těsto si připravíme:

  • 150 g ovesných vloček
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče

Na náplň budeme potřebovat:

  • 250 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu
1

Nejprve si přichystáme ovoce. Rebarborové stonky oloupeme, jahody zbavíme stopek a vše opláchneme. Rebarboru nakrájíme na plátky, jahody nakrájíme na podobně velké kousky. Vše smícháme v míse. Z citronu vylisujeme trochu šťávy a zakápneme ovoce, necháme chvíli odstát.

2

Mezitím nameleme vločky, nasypeme je spolu s moukou a třtinovým i vanilkovým cukrem do mísy, přidáme sodu a sůl. Máslo nakrájíme na kostky a necháme krátce povolilt. Následně ze všech těchto surovin vypracujeme prsty drobenku.

3

Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny drobenky navrstvíme do pekáče a stlačíme lžící nebo rukama. Do mísy s ovocem nasypeme trochu škrobu a promícháme. Následně nasypeme na drobenku všechno ovoce. A nakonec přijde vrstva zbylé drobenky.

4

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 35-40 minut, dokud se ovoce nerozpeče a drobenka nezezlátne. Hotový moučník vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Podáváme krájený na řezy.

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články