Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný koláč s houbami a balkánským sýrem | recept

Jak upéct slaný koláč s houbami a balkánským sýrem | recept. Slané koláče z kynutého těsta si můžete udělat kdykoli vás přepadne chuť. Základní těsto je univerzální a můžete ho obložit podle toho, co zrovna doma najdete. Ze stejného těsta se peče i pizza, takže záleží na vás, jestli výsledku budete říkat pizza nebo slaný koláč. Já hlasuji pro koláč, protože s italskou pizzou má společný jen recept na těsto.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce oleje
  • 270–300 ml vlažné vody

Houbová směs:

  •  lesní houby – asi 200 g v čerstvém stavu
  • 1 malá cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 velké papriky
  • rajský protlak
  • bazalka
  • mletý černý pepř

sýr balkánského typu na posyp

olej na potření těsta

1

Z mouky, vody, oleje, droždí a soli vypracujte obvyklým způsobem těsto a nechte ho v teple zhruba hodinu kynout. Vodu přidávejte postupně, množství závisí na obsahu lepku v mouce a nemusíte potřebovat celé uvedené množství. Těsto vystačí na dva plechy.

2

Slaninu rozkrájejte na kousky a vyškvařte ji v pánvi. Přidejte proužky papriky a cibule. Krátce osmahněte.

3

Směs různých druhů hub pokrájejte na kousky a přidejte do pánve se zeleninou. Na prudkém ohni nechte vydusit vodu.

4

Okořeňte pepřem, přidejte několik lžic rajského protlaku, ale nesolte. Společně promíchejte a nechte náplň vychladnout.

5

Na plech rozválejte těsto a jeho povrch potřete olejem. Rozprostřete po celé ploše houbovou směs a posypte balkánským sýrem a lístky bazalky. Sýr je dost slaný a stačí i k dosolení náplně, podle jeho slanosti zvolte množství, které použijete.

Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 200 °C. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a náplně.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.