Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct smetanové řezy s ovocem

Jak upéct smetanové řezy s ovocem

Máte rádi ovocné moučníky s pudinkem nebo šlehačkovým krémem? Pak je tento recept na smetanové řezy s ovocem právě pro vás. Je jednoduchý a s různými druhy ovoce můžete mít na stole každý týden jiný dezert. Korpus zůstává vždy stejný, hodí se pod pudinkové i šlehačkové krémy, stejně tak i pod jakékoli čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce.

Co je potřeba

Korpus:

  • 3 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g Maizeny (kukuřičný škrob)

Krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 smetanový pudink
  • 4 navršené lžíce krupicového cukru
  • 4 g agaru (1 sáček)

Na dokončení:

  • ovoce v množství dle vlastního uvážení
  • 4 g agaru
  • 200 ml vody 
1

Oddělte ze tří vajec žloutky od bílků. Žloutky v misce ušlehejte s cukrem do pěny a postupně k nim přidávejte mouku se škrobem a kakaem.

Jak upéct smetanové řezy s ovocem | základ
2

Z bílků ušlehejte pevný sníh a zapracujte ho do směsi v misce. Sníh se lépe vyšlehá z bílků pokojové teploty

Jak upéct smetanové řezy s ovocem | příprava těsta
3

Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané formy. Troubu předehřejte na 180 °C a korpus pečte asi 20 minut. Poté ho nechte ve formě vychladnout.

Jak upéct smetanové řezy s ovocem | těsto
4

V mléce rozmíchejte agar a nechte 10 minut stát. Poté přidejte smetanu, pudinkový prášek a cukr. Běžným způsobem uvařte pudink. Pudink nechte částečně vychladnout, občas ho promíchejte. Upečený korpus obložte částí ovoce a přelijte vlažným pudinkem. Nechte asi 30 minut chladnout. Pak povrch posypte zbylým ovocem a zalijte roztokem agaru podle návodu na sáčku. Nechte v chladu důkladně ztuhnout, pak opatrně odstraňte boky formy a krájejte na porce. 

Jak upéct smetanové řezy s ovocem | forma
5

Místo pudinkového krému zkuste moučník zdobit smetanovým nebo tvarohovým krémem. Tyto krémy se dělají z ušlehané smetany ke šlehání, do které přidáte želatinový ztužovač za studena. Agar je možné nahradit želatinou. Ale pozor! Želatina se na rozdíl od agaru nesmí vařit, ztratila by schopnost želírovat. Agar i želatina neztuhnou, budete-li jimi zalévat čerstvý ananas, kiwi, papáju, mango nebo i broskve. Toto ovoce obsahuje enzymy, jež brání tuhnutí, kompotované však použít můžete.

Jak upéct smetanové řezy s ovocem | hotovo
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.