Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sváteční tvarohovou štolu | recept

Tvarohová štola | recept. Štola je druh vánočního pečiva plněného rozinkami, kandovaným ovocem, marcipánem a bohatě sypaným moučkovým cukrem. Pochází z Německa, kde každý region má svůj recept. Štola se většinou vyrábí z kynutého těsta, potřebuje nějakou dobu na rozležení. Recept, který nabízím, je z tvarohového těsta a štolu můžete upéct na poslední chvíli.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 150 g moučkového cukru
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 1 kávová lžička rumu
  • 120 g másla
  • 100 g krájených mandlí
  • 150 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • moučkový cukr a máslo na potření a posypání
  • vejce na potření
1

Mandle spaříme a pokrájíme na nudličky, rozinky opláchneme a na hodinu namočíme do rumu. Kandované ovoce překrájíme na menší kousky. Do misky prosijeme polohrubou mouku s balíčkem prášku do pečiva. Promísíme a přidáme kostku tvarohu, cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, vejce a rum. Můžeme přidat vyškrábaný vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, ale není to nutné. Studenýma rukama z uvedených surovin vypracujeme těsto.

2

Těsto vyválíme na obdélník silný asi 1 cm a poklademe jej slabými plátky tuhého (z lednice vytaženého) másla po celé ploše. Těsto s máslem přeložíme třikrát po délce přes sebe jako závin. Rozválíme a dvakrát to opakujeme. Chce to trpělivost, s těstem se nepracuje zrovna lehce, lepí se. Použijte nepřilnavou podložku nebo pečicí papír. Jestliže se těsto lepí moc, podsypávejte trochou mouky. Záleží hodně na tvarohu, kolik obsahoval vody. Mouky nepřidávejte zbytečně moc, ať je štola vláčná a není tvrdá.

3

V dalším kroku si takto připravené těsto rozválejte do tvaru oválu a posypte jej připravenými mandlemi, rozinkami a kandovaným ovocem. Poměr surovin si můžete určit podle sebe, záleží na tom, co vám chutná. Já přidávám také sušené fíky a ananas.

4

Posyp zatlačte válečkem do těsta, těsto přehněte, znova přejeďte válečkem a upravte jako štolu. To znamená přeložit těsto ne zcela na polovinu, je potřeba nechat kousek volný. Vařečkou můžete těsto přimáčknout, aby vznikl „schod“ typický pro štolu.

5

Štolu dejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 180 °C a asi 40 minut při 150 °C. Pozor, čas je pouze orientační.

6

Správně upečená štola má barvu dorůžova. Po upečení ji potřete rozpuštěným máslem (může být s rumem) a bohatě posypte moučkovým cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na plátky a můžete podávat. Ať vám chutná.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na váno…
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…