Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tyčinky z listového těsta | jednoduchý a rychlý recept

Jak upéct tyčinky z listového těsta | jednoduchý a rychlý recept. Někdy se stane, že vás překvapí nečekaná návštěva a nemáte doma nic, co byste mohli nabídnout jako pohoštění. Pro tyto případy je tento snadný recept na slané nebo sladké tyčinky z listového těsta. Hotové chlazené a již rozválené těsto je možné mít v chladničce jako železnou zásobu, doba minimální trvanlivosti je více než dva týdny (záleží na výrobci). Záleží už jen na vás, zda se rozhodnete pro slanou nebo sladkou variantu pečiva. Postup je stejný a s minimálním úsilím je během chvilky vše hotové. 

Co je potřeba

  • chlazené listové těsto
  • hrušková povidla
  • krupicový cukr
  • vejce na potření
  • volitelně vhodný posyp

Náplň lze zvolit jakoukoli, slanou i sladkou

1

Chlazené listové těsto rozviňte a polovinu potřete náplní. Sladká varianta může být se švestkovými, hruškovými nebo jablečnými povidly, tvarohovou, ořechovou nebo makovou náplní nebo stačí těsto posypat skořicovým cukrem. Těsto na slané tyčky potřete pikantním kečupem, posypte výrazným sýrem či poklaďte tenkými plátky anglické slaniny. Těsto s náplní překryjte druhou nenamazanou polovinou.

2

Těsto potřete rozšlehaným vejcem (stačí jen žloutek) a rádlem rozkrájejte na pásky široké podle vlastního uvážení. Každý proužek pak uchopte za oba konce a protisměrným pohybem rukou vytvarujte do spirály.

3

Vytvořené spirály opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Podle druhu zvolte vhodný posyp, který ale není nutný, můžete ho vynechat. Sladké pečivo občas sypu hrubým cukrem, mletými ořechy nebo mandlovými nudličkami. Slané lze ochutit kmínem, paprikou, strouhaným sýrem, sezamem i ořechy.

4

Pečivo z listového těsta se vkládá do předem vyhřáté trouby a peče se při vyšší teplotě. V elektrické troubě stačí 220 °C. Pečivo na povrchu zezlátne a těsto naskočí a pěkně lístkuje. Po upečení tyčky přeložte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.