Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort

Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort. Štědrák nesměl kdysi na vánočním stole chybět – někde se mu také říkalo skládanec. Je to moučník z kynutého těsta se čtyřmi náplněmi – makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou. Koláč se peče v kulaté formě a tradičně se skládá z vrstev těsta a mezi nimi se střídají různé náplně. Nejchutnější je druhý den po upečení, kdy jsou náplně krásně rozležené.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 400 g polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 100 g oleje

Náplně:

  • tvarohová
  • maková
  • povidlová

sušené meruňky, kompotované třešně

1

Začněte přípravou makové a ořechové nádivky, které se vaří a musejí vychladnout. Také namočte na proužky pokrájené sušené meruňky do rumu, aby se nasákly.

Všechny nádivky udělejte klasickým způsobem stejně jako do  buchet nebo na posvícenské koláče.

2

Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a přidejte rozdrobené droždí. Nechte ho vzejít a pak v něm rozšlehejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli, olej a polohrubou mouku. Vypracujte těsto, zakryjte mísu utěrkou a nechte v teple zhruba hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto rozválejte na placku asi centimetr silnou. Vykrajujte kruhové pláty podle velikosti formy (já mám 26 cm) a skládejte je na sebe. Každou placku pomažte náplní – střídejte je. 

Druhou možností je rozválet těsto na placku a nakrájet na pruhy. Náplň položit ke kraji a těsto spojit tak, aby vznikl váleček. Pak je stáčet po obvodu formy směrem ke středu. Je to pracnější způsob, ale odměnou je hezká mozaika na řezu.

4

Jestliže vám zbyde náplň a nemáte pro ni využití, klidně ji rozprostřete nahoru, nevadí, že mezi ní nebude těsto.

Odpeckujte kompotované třešně a rozmístěte je po celém povrchu moučníku, stejně tak i namočené a pokrájené sušené meruňky.

5

Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C 15 minut, pak teplotu snižte a dopékejte při 160 °C asi 40 minut. Doba pečení je orientační, řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem. Po upečení nechte skládanec ve formě lehce vychladnout, pak opatrně uvolněte a sejměte obruč. Nechte koláč dokonale zchladnout, zpevní se. Před podáváním ho můžete pocukrovat.

Sušené meruňky můžete nechat namáčet v rozmixovaném meruňkovém kompotu a pak směsí potřít koláč ve formě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kávová zrna | recept
Kávová zrna | recept. Kávové zrno je můj oblíbený zákusek. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na jeho domácí přípravu a stále to nebylo ono, takové jako v…
Jak upéct vločková očka | recept
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.