Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct višňový (třešňový) závin z listového těsta | recept

Višňový (třešňový) závin z listového těsta | recept. Višňový nebo třešňový závin jsem poprvé ochutnala jako specialitu maďarské kuchyně. Nebyl však z lístkového těsta, ale z těsta taženého. Tažené těsto bylo na záviny běžné a oblíbené. Jeho příprava je však poměrně složitá a pracná a málokdo si na přípravu troufne (mě nevyjímaje). Nahradila jsem ho těstem lístkovým, a protože je možnost koupit ho jako polotovar, je následující recept „rychlovka“. Doporučuji k vyzkoušení.

Co je potřeba

  • balíček listového těsta
  • strouhanka
  • skořice
  • cukr dle uvážení
  • mandlový pudinkový prášek
  • vejce na potření
1

Třešně, višně nebo jiné drobné ovoce omyjeme a vypeckujeme. Můžete závin naplnit i jiným ovocem, např. meruňkami, blumami, ostružinami nebo špendlíky. Na špendlíky si ale dejte pozor, některé druhy mají velmi kyselou slupku, která je po tepelné úpravě ještě kyselejší. Třešně nebo višně v misce promíchejte s polovinou sáčku mandlového pudinku. Pudink může být i vanilkový, vybírejte příchuť hodící se k ovoci, z něhož připravujete závin.

2

Listové těsto rozválejte do tvaru obdélníku a posypte ho strouhankou. Strouhanku můžete smíchat v libovolném poměru se strouhanými mandlemi. Strouhanku nechte bez obvyklého pokapání tukem, vsákne višňovou šťávu. Na střed rozváleného těsta naskládejte připravené ovoce, podle chuti oslaďte, posypte mletou skořicí a druhou polovinou pudinkového prášku.

3

Závin běžným způsobem zabalte a přeneste na plech. Doporučuji těsto rozvalovat na papíru na pečení a pak ho i s papírem položit na navlhčený plech. Závin potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do vyhřáté trouby. 

4

Listové těsto se peče při vyšší teplotě, 225 °C – 230 °C. Troubu zbytečně neotvírejte, aby těsto hezky vyskočilo. Až bude mít těsto zlatohnědou barvu, je hotovo. V Maďarsku se moučník podává ještě horký, já ho nechávám trochu vychladnout. Při krájení příliš horkého závinu vyteče zbytečně moc šťávy.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články