Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vláčný jablečný koláč se sladkou krustou | recept

Jak upéct vláčný jablečný koláč se sladkou krustou | recept

Nebývalou přehlídku vláčnosti a neutuchající vůně hřejivého koření vám dopřeje tento vláčný koláč, na jehož výjimečnosti má svůj podíl jemné jablečné pyré vmíchané do špaldového těsta, stejně tak jako plátky šťavnatých jablek i sladká kořeněná krusta v závěru.  

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm

Na vláčné těsto z jablečného pyré:

  • 420 g jablečného pyré
  • 150 g tučné zakysané smetany
  • 100 ml oleje
  • 2 vajíčka
  • 180 g špaldové mouky hladké
  • 90 g namletých vloček
  • 15 g krupicového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst rozinek

Na sladkou kořeněnou krustu:

  • 75 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru

1 – 2 jablka na plátky

1

V jedné míse promíchejte jablečné pyré se zakysanou smetanou, olejem a vajíčky.

promíchání tekutých složek těsta
2

Do druhé mísy vsypejte špaldovou mouku, mleté ovesné vločky, cukr, jedlou sodu i kypřící prášek a současně směs provoňte skořicí, hřebíčkem i muškátovým oříškem.

promísení sypkých složek těsta;
3

Nyní do sypké voňavé směsi vlijte litou směs z jablečného pyré a dobře propracujte v hladké vláčné těsto.

propojení tekuté a sypké směsi v hladké těsto
4

Na závěr do těsta na koláč vmíchejte sušené rozinky.

zapracování rozinek do těsta
5

Takto připraveným špaldovým těstem vyplňte koláčovou formu.

urovnání těsta do koláčové formy
6

Povrch koláče poklaďte tenkými plátky oloupaných jablek.

ozdobení těsta plátky jablek
7

Na závěrečnou sladkou kořeněnou krustu v misce smíchejte třtinový cukr se skořicí a zázvorem.

příprava sladké kořeněné krusty
8

Rozvoněným cukrem pak před pečením povrch koláče zasypte.

Vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 45 – 50 minut. Po upečení nechejte ve formě vychladnout a poté tento neodolatelně voňavý, vláčný, jablky a sladkou kořeněnou krustou ozdobený špaldový koláč nakrájejte na klínky.

Jsme přesvědčeni o tom, že jestliže jste dodrželi recept, na vláčném jablečném koláči i křupavé kořeněné krustě si určitě pochutnáte.

závěrečné posypání povrchu koláče kořeněnou cukrovou směsí

Tipy

  • Působivé je i zakomponování nahrubo nasekaných vlašských ořechů do receptu, které pak přidáte společně s plátky šťavnatých jablek na ozdobu.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.