Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dršťkovou polévku z kotrče | recept

Jak uvařit dršťkovou polévku z kotrče | recept

Dršťková polévka z kotrče | recept. Falešná houbová dršťková polévka je dobrou alternativou pro ty, jež nemají v oblibě zvířecí vnitřnosti. Polévka se vaří úplně stejně jako její klasická podoba. Kotrč nakrájený na kousky svým vzhledem připomíná hovězí dršťky. Je to vydatná svačinová polévka, podává se s pečivem.

Co je potřeba

2 l vody nebo masového vývaru
500 g houby kotrče
3 ─ 4 kávové lžičky sladké papriky
1 feferonka ─ nemusí být
sůl, pepř podle chuti
(masox)
1 cibule
4 stroužky česneku
sádlo
jíška z hladké mouky na zahuštění
majoránka

1

Kotrč důkladně rozebereme, očistíme a propláchneme. Je to zdlouhavá práce, bývá plný vrostlých nečistot a jehličí. Pak ho pokrájíme na nudličky a vaříme 20 minut ve vývaru z masoxu. Když je měkký, vodu slijeme a kotrč dáme prozatím stranou.

2

Na sádle, nebo dáváte-li přednost zdravějším tukům, na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibuli do světle hněda. Přidáme mletou sladkou papriku, pepř, sůl a feferonku. Ta nemusí být, milovníkům pálivé chuti však bude chutnat. Zalijeme vodou nebo vývarem a vložíme předvařený kotrč.

3

Připravíme si jíšku na zahuštění. Na tuku opražíme hladkou mouku dožluta. Čím tmavší bude jíška, tím víc bude mít polévka zapraženou chuť. Někdo to má rád.

4

Vychladlou jíšku zamícháme do polévky, přidáme utřený česnek, majoránku a chvilku povaříme. Nakonec můžeme přidat zelenou nať. Polévku podáváme s pečivem. Nechte si chutnat.

Varování

Kombinace česneku a hub je pro žlučníkáře smrtelná :D

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Bramborová polévka | recept. Jednou z nejznámějších polévek české kuchyně je bramboračka. Bramboračka se vaří podle různých receptů, v každém kraji se…
Jak uvařit pórkovou polévku | recept
Jak uvařit pórkovou polévku | recept
Pórková polévka | recept. Polévky jsou důležitým doplňkem jídelníčku. Základem mnoha polévek jsou vývary. Polévky dělíme na čiré, zadělávané a krémové…