Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit houbové rizoto po maďarsku

Jak uvařit houbové rizoto po maďarsku | recept na rizoto z čerstvých hub. V novém článku vám představím recept maďarské kuchyně – zapečené houbové rizoto. Využijte poslední hezké podzimní dny a pokuste se nasbírat nějaké lesní houby. Nemáte-li tu možnost, nevadí, houby z lesa nahraďte žampiony z obchodu, poslouží stejně dobře. Takto připravené rizoto je příjemnou změnou v jídelníčku a navíc oceníte velmi snadnou přípravu.

Co je potřeba

  • 200 g suché rýže
  • 300 g čerstvých hub (žampiony)
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 3 zelené papriky
  • 3–4 rajčata
  • lžíce mleté sladké papriky
  • sůl
  • lžička mletého pepře
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany
  • strouhaný sýr na posypání porcí
  • tuk a strouhanka na formu
1

Nejprve dejte vařit rýži. Uvařenou sceďte a nechte okapat. Houby a zeleninu očistěte a pokrájejte na menší části. Kloboučky žampionů, pokud jsou bez otlaků a čisté, nemusíte loupat. Slaninu rozkrájejte na kostky a vložte ji do studené pánve. Pánev zahřejte, slaninu vyškvařte a zpěňte na ní kostičky cibule.

2

Pak přidejte kousky hub, mletou sladkou papriku a pepř, vše promíchejte a vyduste vodu, kterou houby uvolní. Ke konci, ještě než se odpaří všechna tekutina, vložte k houbám proužky paprik. Jakmile je paprika poloměkká, vmíchejte pokrájená rajčata a prohřejte je.

3

Nakonec dušenou směs promíchejte s uvařenou rýží a dosolte podle chuti. Pekáček potřete tukem a vysypejte strouhankou. Rizoto přendejte a urovnejte lžící nebo stěrkou. Vložte pekáč do vyhřáté trouby a při 200 °C krátce zapečte (10 minut).

4

Ve smetaně rozšlehejte celá vejce a rovnoměrně zalijte celý povrch pekáče. Ještě přibližně 30 minut zapékejte, vejce musí ztuhnout. Podávejte sypané strouhaným sýrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.