Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kubánské congrí | recept

Kubánské congrí | recept. Kubánské congrí jsem poprvé ochutnala v 80. letech a přes počáteční nedůvěru (přece jen vzhledově pokrm příliš nezaujme) mně zachutnalo. Na Kubě se congrí podává jako samostatný pokrm a v každé oblasti se vaří z trochu jiných surovin. Základ z rýže a černých fazolí je ale všude stejný. Černé fazole se dají koupit i u nás, v běžné obchodní síti. Congrí výborně chutná jako příloha k pečenému kuřeti nebo jinému masu.

Co je potřeba

  • 1 hrnek černých fazolí (v suchém stavu)
  • 3 hrnky rýže (suché)
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 1 oranžová paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • mletý pepř
  • mletá paprika
  • sůl
  • lžička mletého kmínu
  • sádlo
  • 200 g anglické slaniny
1

Černé fazole propláchněte a namočte do vody. Nechte přes noc stát. Druhý den je uvařte v neosolené vodě doměkka. Papriky a cibuli očistěte a nakrájejte na slabé proužky. Anglickou slaninu (v některých předpisech doporučují chorizo) rozkrájejte na kousky.

2

V pánvi na velmi malém množství sádla opečte slaninu a přidejte rýži. Za stálého míchání rýži osmahněte. Pak zalijte vodou a vložte k rýži 2 bobkové listy. Duste pod poklicí. Občas promíchejte a přilijte vodu. Vody nepřidávejte moc, výsledek se má podobat rizotu.

3

Do měkké rýže vmíchejte uvařené fazole a okořeňte směs rozmačkaným česnekem, kmínem, pepřem a mletou paprikou. Osolte podle chuti a vše dohromady prohřejte.

4

Na druhé pánvi na tuku osmažte nakrájenou cibuli a papriky. Zeleninu nenechávejte úplně změknout, musí zůstat al dente. Na závěr obsah obou pánví promíchejte a podávejte. Je-li potřeba, dosolte podle chuti.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit kuřecí peperonatu | recept
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…