Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku pho | recept na polévku

Jak uvařit polévku pho | recept na polévku. Polévka Pho je je jedna z nejznámějších vietnamských polévek. Polévka Pho Bo je z hovězího masa a polévka Pho Ga z masa drůbeže. Obě polévky jsou ze silného kořeněného vývaru, doplněné plochými rýžovými nudlemi a zeleninou. Polévka se dochucuje rybí omáčkou, omáčkou Hoisin nebo chilli, dle vlastního uvážení. Jak si tuto vydatnou polévku uvařit se dozvíte z následujícího článku.

Co je potřeba

  • 1 kg předního hovězího masa
  • 0,5 kg hovězích žeber
  • 0,5 kg morkových kostí
  • 3 l vody
  • 2 větší cibule
  • 100 g čerstvého zázvoru
  •  4 hvězdičky badyánu
  •  1 svitek skořice
  •  2 hřebíčky
  •  5 kardamomů
  •  lžička koriandrových semínek
  •  sůl
  •  rybí omáčka podle chuti
  •  ploché rýžové nudle
  •  kousek hovězí svíčkové nebo zadního masa
  • volitelně : Jidášovo ucho, mladé zelí, pór, chilli, nať koriandru aj.

                 

1

Nejprve si opečte na suché pánvi překrojenou cibuli a zázvor. Zeleninu nechte opékat několik minut, dokud se lehce nepřipálí z obou stran. Pak vyjměte a odložte na chvilku stranou. Tímto krokem vaše polévka získá jemnou kouřovou příchuť.

2

Maso a kosti opláchněte, zalijte vodou a 5 minut povařte. Poté vodu sceďte a maso i kosti znovu opláchněte. Zalijte čistou vodou a přiveďte k varu. Tento postup zaručí čistý vývar bez nečistot. Do hrnce přidejte opečenou cibuli a zázvor a udržujte 3 hodiny při mírném varu. Hrnec zakryjte poklicí.

3

Po zhruba dvouhodinovém vaření masa přidejte do vývaru směs koření. Koření pro zvýraznění chuti opražte na pánvi. Do polévky se více hodí cejlonská skořice, má jemnější chuť než běžnější čínská. Ve vietnamských obchodech je možné koupit již připravené koření v nálevovém sáčku. Sáček se snadno z polévky  vyjme. Pokud dáte přednost vlastní směsi, vkládejte ji do vývaru ve vajíčku na čaj nebo pytlíčku z gázy. (Koření se vaří zhruba hodinu)

4

Po třech hodinách vývar přeceďte a dejte ještě vařit již bez pokličky asi 30 minut. Na závěr osolte a dochuťte rybí nebo jinou omáčkou. Připravte si  zeleninu. Zelenina může být jakákoli co vám chutná. Krájejte ji na tenké nudličky. Do polévky se mohou přidat i krájené žampiony nebo houba Jidášovo ucho.  Zelenina se přidává nakonec do horkého vývaru. 

5

Těsně před podáváním připravte rýžové nudle. Pozor, ať je moc nerozvaříte. Na každou porci polévky si nakrájejte velmi tenké plátky svíčkové nebo zadního masa. Půjde to lépe, jestliže maso před krájením zmrazíte. Do misky vložte porci nudlí, několik plátků syrového masa a zalijte vroucím vývarem. Každý strávník si podle chuti do polévky přidá nakrájenou zeleninu.

Polévka se ochucuje koriandrovou natí nebo thajskou bazalkou, kdo tuto zeleninu nemá v oblibě, klidně ji vynechá.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit běloruský boršč | recept
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.