Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z červené čočky | recept

Polévka z červené čočky | recept. Čočková polévka patří ke klasickým jídlům, která zná každý. Neznamená to však, že je pouze pro ty kuchaře, kteří nemají fantazii. I tento zdánlivě obyčejný pokrm lze uvařit s vtipem a nápadem. Stačí doplnit klasické ingredience a vykouzlíte výbornou polévku, s níž zabodujete. V tomto receptu je použita červená čočka, která sice není tak obvyklá, ale díky tomu, že je loupaná, nezpůsobuje nepříjemné nadýmání. Navíc červenou čočku není třeba ani dlouze namáčet. Postačí ji pouze pár minut povařit. Recept na tuto čočkovou polévku je tedy poměrně rychlý a jistě ho oceníte ve dnech, kdy se vám nedostává času.

Co je potřeba

  • 300 g červené čočky
  • 2 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř a bobkový list
  • zeleninový bujón podle chuti
  • petrželka nebo řeřicha na dozdobení
1

Jako první si oloupeme a omyjeme cibuli a nakrajíme ji nadrobno. Mrkev oškrábeme, podélně ji rozřízneme a nakrájíme na plátky. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a poté přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2

Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme k ní ještě mrkev a necháme vše chvíli restovat. Do hrnce nasypeme potřebné množství červené čočky, posypeme kari kořením a důkladně promícháme, aby se veškerá zelenina lehce obalila kořením. Za stálého míchání necháme asi minutu dusit, ale musíme si dát pozor na to, aby se nám čočka nezačala připalovat.

3

Mezitím si omyjeme a nakrájíme rajčata na menší kousky. Potom je vhodíme do hrnce k ostatní zelenině a zalijeme vodou nebo zeleninovým bujónem. Do hrnce vhodíme bobkový list. Polévku přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 15 minut. Pokud se nám tekutina příliš vypařuje, průběžně polévku podléváme.

4

Zatímco se polévka vaří, utřeme si česnek se solí, s pepřem a asi 5 minut před koncem vaření ho přidáme do polévky. Vše zamícháme a necháme ještě provařit. Polévku podáváme posypanou nasekanou čerstvou petrželkou nebo řeřichou společně s pečivem.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.