Jak uvařit polévku z růžičkové kapusty | recept na kapustovou polévku. Růžičková kapusta byla v kuchyni dlouho opomíjená, byla většinou jen součástí polévkové zeleninové směsi. Poslední dobou je tato zelenina stále více a více oblíbená a to i samotná, např. jako příloha k masu.
Kapusta je bohatá na vitamin C, vápník, hořčík, sodík a fosfor. Obsahuje i velký podíl vlákniny a bílkovin. Do jídelníčku bychom ji měli zařazovat častěji, než je u nás zvykem. Aby si kapusta při vaření uchovala krásnou zelenou barvu, neměla by se vařit v zakryté nádobě, stačí ji nechat trochu pootevřenou. Co takhle pro začátek vyzkoušet polévku podle našeho článku?
Co je potřeba
350 g růžičkové kapusty
1 l kuřecího vývaru
250 ml zakysané smetany
1 žloutek
sůl
mletý černý pepř
špetka muškátového oříšku
1
Růžičkovou kapustu očistěte, skrojte košťál a odstraňte poškozené svrchní listy a omyjte. Zalijte ji kuřecím vývarem a uvařte téměř doměkka. Kuřecí vývar může být i z kostky, popřípadě lze nahradit vývarem ze zeleniny. Opravdu použijte vývar, jen z vody by polévka nebyla tak chutná.
2
Jakmile jsou kapustové růžičky uvařené na skus, několik jich vyjměte a odložte stranou. Zbytek dobře rozmixujte. Přidejte pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a podle potřeby případně dosolte. Nechte přejít varem a polévku odstavte.
3
Do smetany rozmíchejte žloutek a směs přidejte do polévky. Polévka musí být ještě horká, ale nesmí vařit, smetana by se srazila. Vraťte zpět do hrnce odložené kapustičky, prohřejte a můžete podávat. Do talíře můžete přidat kostičky osmažené žemle.
Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept. Petržel je i v zimě snadno dostupnou zeleninou plnou vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Ob…
Zeleninová polévka | recept. Na zeleninové polévce je úžasné zejména to, že pro její přípravu můžete použít jakýkoliv druh zeleniny. Záleží jen na vaš…
Jak udělat selskou polévku | recept. Recept na selskou polévku. Výborná lehká zeleninová polévka plná masa a oblíbených těstovin vhodná ke každé příle…
Jak udělat francouzskou polévku | recept. Chuť francouzské polévky zjemníme pomocí smetany. Recept na francouzskou polévku naleznete níže. Dobrou chuť…
Jak udělat pomazánku z bedel, Nivy a tvarohu | recept. Dnešní článek vychází takzvaně na poslední chvíli, dokud je ještě možnost nasbírat si čerstvé h…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku