Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vykostit kapra či jinou rybu jedním tahem

29. Duben 2019

Rybí kosti v krku nikoho nepotěší. Proto zvláště o Vánocích vymýšlíme různé finty na odtranění kostí z rybího tělo co nejrychleji a nejspolehlivěji. Zde je osvědčený a skutečně snadný způsob, jak z kapra udělat měkký bezpečný filet.

Co je potřeba

ryba (pro začátek volíme větší rybu pro získání zručnosti)

ostřejší širší nůž

prkénko

1

Celého kapra, s kůží, bez kůže, jak kdo rád, vezmeme pevně do ruky a opřeme břichem o stůl. Ostrým nožem nařízneme kaprovo masíčko u hřbetní ploutve a poté sjedeme nožem až dolů, přímo po žebrech.

2

Tím získáme polovinu kapra absolutně bez velkých kostí, může se však stát, že v oblasti ocasu, kde jsou kosti jemnější, to dá malinko více práce nebo že nějaká ta jemnější kostička zůstane. Obvykle se ale vše podaří a čtenáři JakTak jsou vysloveně zruční.

3

Na toto odkošťování se však hodí alespoň na začátek zvolit spíše většího než menšího kapra - má větší kosti. Takto připravené řízky již zpracováváme ve štědrovečerním čase přirozeným způsobem našich tradic a kostičky v krku již nezaskočí.

Větší ryba - větší kosti. Zvláště na první pokus této metody doporučujeme zvolit větší kus, na němž si techniku osvojíte. Dobře ansotřený nůž velmi pomůže.

V krajním případě by mohlo dojít k lehčímu pořezání. Nedoporučujeme dětem a za nevhdoných podmínek (rošivé monety ap.)

Autor: lacadalet
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat humry po ďábelsku | recept
Jak udělat humry po ďábelsku | recept. U humra je nejchutnější maso z jeho klepet a ocasu. Proto, i když se zdá, že to dá velkou práci dostat chutné m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.