Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit chipsy z cuket nebo okurek

Jak vyrobit chipsy z cuket nebo okurek | recept na využití cukety. Každý, kdo má v okolí nějakého majitele zahrádky, to jistě zná. Zpočátku je to vítané zpestření, ale po nějaké době se to fakt nedá. O čem mluvím? O cuketách! Když se urodí, a že se urodí každý rok, už o nich nechce na konci  léta rodina ani slyšet. Příští rok ale bude všechno jinak! Náhodou jsem objevila na zahraničním serveru recept na cuketové chipsy. Hned jsem to vyzkoušela a sklidila úspěch. Zkusila jsem stejně připravit přerostlé okurky, které zůstaly na záhonech. Jsou možná ještě lepší. O recept se s vámi v článku podělím.

Co je potřeba

  • cuketa
  • okurka
  • olej
  • sůl
  • česnekový prášek
  • chilli koření
  • mletý pepř
  • sladká paprika
1

Okurku nebo cuketu nakrájejte na plátky silné 2 mm. Plátky okurky promíchejte s trochou soli. Pustí vodu a tu pak pomocí papírové kuchyňské utěrky odsajte. S cuketou můžete udělat totéž, ale není to nutné, neobsahuje tolik vody jako okurka.

2

Plátky zeleniny zakápněte olejem a promíchejte, aby se olej dostal na všechny a koření pak na nich lépe ulpělo. Z koření si namíchejte směs podle svého uvážení, neopomíjela bych česnek a sůl, ty jsou důležité. Ostatní volte podle své chuti. Koření vmíchejte k zelenině.

3

Obalené okořeněné plátky vyskládejte do sušičky nebo na plech s pečicím papírem. Usušte při 70 °C. Správně usušené plátky budou chrastit. Uchovávejte je v dobře uzavřených nádobách, aby nenavlhly. Můžete jimi směle nahradit brambůrky u televize. Nejen, že dobře chutnají, ale jsou rozhodně zdravější.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.