Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí kaštanový a kávový likér | recepty

Domácí kaštanový a kávový likér | recepty. Sladké domácí likéry neodmyslitelně patří k dlouhým podzimním a zimním večerům. Nevím čím to je, ale jindy než na přelomu roku tyto likéry většina lidí nepřipravuje. Domácí sladké likéry jsou oblíbené i v sousedním Německu, odkud pochází recept na kávový „šnaps“. Při výrobě domácích likérů se nebojte popustit uzdu fantazii a zkoušet nové příchutě. Základní recept je vždy obdobný jako u kaštanového likéru, pouze k vytvoření příchuti přidejte třeba ve smetaně rozpuštěné bonbony Toffo, karamely, nechte vylouhovat skořici, perníkové koření atd.

Co je potřeba

Na kaštanový likér:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka Salka
  • 3 čokoládové tyčinky Ledových kaštanů
  • 4 kostičky hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • podle chuti rum

Na kávový likér si připravte:

  • 150 g krupicového cukru
  • 1/8 l vody
  • 50 g mleté kávy
  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • 3 dl vodky (i víc, podle chuti)

 

1

Kaštanový likér | recept

Na přípravu kaštanového likéru nejprve rozehřejeme nalámané kousky čokolády ve smetaně. Teplotu při zahřívání udržujeme pod bodem varu. Do smetany, k čokoládě, přidáme balíček vanilkového cukru a necháme také rozpustit. Poté necháme čokoládovou směs vychladnout.

2

Do studené rozpuštěné čokolády zašleháme slazené kondenzované mléko a rum podle chuti. Před nalitím do lahví likér raději scedíme přes jemné síto, aby byl hladký bez žmolků. Necháme v chladu týden rozležet, propojí se chutě.

3

Kávový likér | recept

Na kávový likér potřebujeme kvalitní mletou kávu. 150 g krupicového cukru s 1/8 l vody svaříme na sirup. Horkým sirupem zalijeme mletou kávu, smetanu a necháme 15 minut stát, pak přefiltrujeme.

4

Do vychladlé směsi přidáme vodku podle chuti. Vodka se přidává, protože má neutrální chuť a nepřehluší jemnou příchuť kávy. Kdo má rád, může vodku nahradit rumem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články