Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí majoránkovou mast proti nachlazení | návod

16. Říjen 2020

Majoránka zahradní je bylinka používaná především k dochucení bramboráků, polévek, sekané a dalších pokrmů, jimž dodá jedinečnou chuť a navíc napomáhá dobrému trávení. Léčivých účinků majoránky je však možné využít i v podzimním a zimním období, kdy se častěji setkáváme s chřipkou či nachlazením. Zkuste si vyrobit domácí majoránkovou mast proti nachlazení (a mnoha dalším zdravotním potížím) podle následujícího návodu.

Co je potřeba

  • 8 lžic kokosového oleje
  • 2 lžíce čerstvých majoránkových lístků (případně kvalitní sušené majoránky)
  • 1 lžíce včelího vosku
  • čistý kelímek
1

Majoránková mast má následující léčivé účinky:

  • Pomáhá proti již zmíněnému nachlazení, uvolňuje ucpaný nos a zároveň zmírňuje podráždění pokožky v okolí nosu.
  • Ulevuje při bolestech hlavy či zad a při migréně.
  • Hojí pohmožděniny a rány, zmírňuje otoky a doporučuje se i proti některým kožním potížím – např. akné, ekzémům, lupénce, plísním apod.
2

A jaký je postup?

Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej, přidáme odrhnuté lístky majoránky a vše několik hodin na mírném ohni zahříváme. Poté mast odstavíme z plotny a bylinku necháme v kokosovém oleji louhovat přes noc.

3

Druhý den mast zahřejeme a po rozpuštění bylinku přecedíme přes plátýnko. Následně v tekutině rozpustíme a dobře rozmícháme včelí vosk a nakonec mast přelijeme do čistého kelímku.

Hotovou mast necháme ztuhnout a poté ji skladujeme v ledničce, kde nám vydrží až 2 roky.

Majoránkovou mast používáme podle potřeby. Při nachlazení ji v malém množství natíráme na čelo, pod nos i do nosních dírek.

  • Kokosový olej je možné nahradit přepuštěným máslem, bambuckým či kakaovým máslem nebo vepřovým sádlem.
  • Mast lze obohatit o vůni a léčivé účinky přidáním několika kapek éterického oleje. Proti rýmě a nachlazení se hodí zejména éterický olej eukalyptus, borovice, jedle, modřín, cypřiš, levandule či máta.
  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v podomácku připravené masti.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak správně kloktat
Jak správně kloktat | rady a tipy. Nepříjemné škrábání, pálení nebo bolesti v krku nás podvědomě nutí, abychom se jich co nejdříve zbavili.…
Jak jíst po střevních obtížích
Jak jíst po střevních obtížích | rady a tipy. Všichni to známe, nějaké nevhodné jídlo nebo střevní chřipka a na pár dní jsme vyřazeni z běžného provoz…
Jak na citlivé zubní krčky
Jak na citlivé zubní krčky | rady a tipy. Jakmile zuby začnou bolet, je zle. Často si myslíme, že jde o zubní kaz, ale někdy jsou na vině bolavé, obna…
Jak darovat krevní plazmu? Je to snadné!
Dle statistik potřebují někdy v životě krevní plazmu dva ze tří lidí – tato situace může tedy potkat i vás či vaše nejbližší. Léky, k jejichž výrobě b…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.