Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít černý kořen | rady na zpracování černého kořene

Jak využít černý kořen | rady na zpracování černého kořene

Jak využít černý kořen | rady na zpracování černého kořene. Černý kořen (nebo také hadí mord španělský) patří v naší zemi mezi téměř zapomenuté druhy zeleniny kvůli údajné náročnosti na pěstování. V dnešní době však již černý kořen zakoupíte na internetu, na farmářských trzích anebo si jej můžete přece jen zkusit vypěstovat na zahradě. Tato zelenina je velmi zdravá a má příjemnou nasládlou chuť podobnou pastiňáku. V našem článku se dozvíte, jak černý kořen využít v kuchyni i pro Vaše zdraví.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Černý kořen se u nás dříve běžně pěstoval. Vyžaduje hluboce propracovanou, výživnou (nesnáší však přímé hnojení) a dostatečně vlhkou půdu. Rostlina je vytrvalá a mrazuvzdorná a sklízí se průběžně po celou zimu i na jaře. Trochu obtížnější je dostat kořeny ze země.

2

Černý kořen se v kuchyni využívá syrový i tepelně zpracovaný. V syrovém stavu je třeba jej nejprve oškrábat (nejlépe v rukavicích) jako mrkev či jinou zeleninu, omýt a posléze namočit do vody s octem či citronem, aby nezhnědl. Následně se dá nastrouhat a použít do salátů, pomazánek, přidat jej na chléb s máslem, apod.

Kořen pro tepelnou úpravu stačí důkladně omýt, asi 15 minut povařit, potom oloupat a použít dle potřeby. Hodí se pro přípravu polévek, omáček, nejrůznějších pokrmů z dušené zeleniny, ale poslouží i jako příloha k masu, případně jej můžete obalit v trojobalu a osmažit.

 

3

Díky obsahu vlákniny, vitamínů C, A, E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku, železa a dalších cenných látek oplývá černý kořen mnoha léčivými účinky. Je velmi vhodný pro diabetiky, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí a látkovou výměnu, pomáhá při revmatu, dně a nechutenství, zlepšuje trávení, urychluje hojení ran, léčí kožní problémy a má uklidňující účinky na nervový systém.

4

Pro léčebné účely je nejvhodnější pravidelná konzumace čerstvých kořenů, pokud to však není možné, je vhodné si kořen na podzim nasušit do zásoby a poté jej využít k přípravě čaje. Na 250 ml studené vody použijte 2 lžičky sušeného kořene, vše přiveďte k varu, pár minut povařte a poté ještě nechte 10 minut vylouhovat. Odvar se pije 3x denně.

Tipy

Léčivé účinky mají i listy, z kterých se připravují obklady proti revmatu, bolestem svalů a kloubů.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.