Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít jojobový olej | rady, tipy, návody

Jak využít jojobový olej | rady, tipy, návody. Jojobový olej (přestože se ve skutečnosti jedná o tekutý vosk) patří mezi nejcennější rostlinné oleje. Získává se lisováním semen keře jojoby kalifornské. Jeho velkou předností je schopnost regulovat tvorbu kožního mazu. Využijete jej proto k péči o vysušenou a naopak i velmi mastnou pleť. Tento olej má však i jiné příznivé účinky nejen na pokožku. Více se o možnostech jeho využití dočtete v následujícím článku.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Použití jojobového oleje na pokožku

  • Jojobový olej, jak již bylo výše zmíněno, omezuje nadměrnou produkci kožního mazu a naopak skvěle hydratuje vysušenou pokožku.
  • Zklidňuje, hojí, hydratuje a regeneruje citlivou a podrážděnou pokožku.
  • Má antibakteriální a antioxidační účinky, bojuje proti vráskám.
  • Pomáhá předcházet striím (zejména v těhotenství), léčit akné, lupénku a další kožní potíže.
  • Hojí popáleniny, spáleniny, jizvy a opruzeniny (dá se použít i pro novorozence).
  • Má přirozený ochranný UV faktor 3–4, vyrovnává pH a je hypoalergenní.
2

Jojobový olej se dá používat k odličování obličeje i k finálnímu ošetření pleti. Je vhodný i jako podkladová báze pod make-up.

Lze jej využít k masážím a k potírání pokožky celého těla (nejlépe do vlhké pokožky po koupeli či sprše).

3

Použití na vlasy a nehty

Do vlhkých umytých vlasů zkuste vetřít několik kapek jojobového oleje, případně si z něj připravit následujícím způsobem zábal: Zahřátý jojobový olej vetřeme do vlhkých vlasů a na 10–20 minut je zabalíme do ručníku. Nakonec olej důkladně vymyjeme.

Vaše vlasy získají krásný lesk a hebkost. Tento olej navíc podpoří jejich růst a zabrání padání a lámání vlasů, třepení konečků a tvorbě lupů.

Vyživuje také nehty a nehtová lůžka a pomáhá proti nehtové plísni. Stačí pravidelně vtírat pár kapek oleje do nehtových lůžek.

 

 

Jojobový olej můžete použít také k výrobě domácí kosmetiky (např. odličovačů, opalovacích olejů, balzámů na rty, apod.).

Díky svému složení se tento olej nekazí a nežlukne.

Olej lze obohatit o vůni a léčivé účinky přidáním pár kapek oblíbeného éterického oleje.

Jojobový olej se neužívá vnitřně, pouze zevně.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít kakaové máslo | rady a tipy
Jak využít kakaové máslo | rady a tipy. Kakaové máslo se samozřejmě používá především k výrobě poctivé a kvalitní čokolády. Uplatnění však nalezn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.