Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít nimbový olej | rady a tipy

Jak využít nimbový olej | rady a tipy. Nimbový olej se získává lisováním plodů tropického stromu azadirachta indica, který roste v jihovýchodní Asii. Olej má tmavou barvu a zvláštní vůni, má však opravdu širokou škálu využití. Mimo jiné účinně pomáhá v boji proti nejrůznějším kožním onemocněním, používá se také k ochraně domácích mazlíčků před parazity nebo na zahrádce jako hnojivo či postřik proti škůdcům.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Všechny části stromu azadirachta indica se v ajurvédské medicíně využívají již po tisíciletí. Nimbový olej oplývá antibakteriálními, protizánětlivými, protiplísňovými a analgetickými účinky. Hodí se k léčbě a prevenci mnoha kožních onemocnění a potíží i k výrobě domácí kosmetiky.

2

Léčivé účinky nimbového oleje jsou následující:

  • Pomáhá proti ekzémům, lupénce, akné, planým neštovicím, opruzeninám, kožním vředům a plísním,  proti mykózám a dalším kožním problémům.
  • Hojí záněty, rány a popáleniny, regeneruje pokožku i vlasy, odstraňuje lupy a vyrovnává tvorbu kožního mazu (je tedy vhodný pro suchou i pro příliš mastnou pokožku).
  • Vyhlazuje jizvy a zesvětluje pigmentové skvrny.
  • Slouží jako přírodní repelent pro lidi i domácí zvířata.
  • Masáž nimbovým olejem skvěle uvolní ztuhlé svaly a kluby, pomáhá i při revmatismu a artritidě.
  • Působí proti bolestem ucha.

 

3

Nimbový olej je možné před použitím smíchat s jiným rostlinným olejem, jeho vůně (nebo možná spíš zápach) je opravdu velmi výrazná. Může se aplikovat na pokožku celého těla, případně do vlasů jako zábal.

Pokud Vás trápí bolesti ucha, kápněte do něj 1–2 kapky nimbového oleje 1–2× denně. Hodí se i k čištění uší domácích zvířat.

Vodou zředěný nimbový olej se používá jako postřik proti mšicím, sviluškám a dalším zahradním škůdcům.

Nimbový olej používejte pouze zevně. Ani další části rostliny se v zemích Evropské unie nesměji používat vnitřně.

Těhotné ženy a ženy, které plánují těhotenství, by se měly vyhnout použití nimbového oleje v intimních partiích.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít heřmánek pravý
Jak využít heřmánek pravý | rady a tipy. Heřmánek pravý je jedna z našich nejznámějších bylinek. Víte však, na co všechno se dá použít? Nejznámější lé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.