Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít ovesné vločky: 3 zdravé a chutné recepty, které skvěle zasytí

Ovesné vločky nejsou jen nudná snídaňová kaše. Jsou výživné, levné, snadno dostupné a neuvěřitelně všestranné. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem vlákniny a energie, se dají využít i do slaných jídel nebo pečení. Přinášíme tři osvědčené recepty: sladkou kaši, pečený nákyp a dokonce i polévku!

1. Klasická ovesná kaše (sladká a rychlá)

Ingredience (1 porce):

  • 5 lžic jemných ovesných vloček
  • 250 ml mléka nebo rostlinného nápoje
  • Špetka soli
  • Lžička medu nebo javorového sirupu
  • Ovoce, oříšky, semínka na ozdobu

Postup:
Vložky nasypte do kastrůlku, přilijte mléko a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 5 minut, dokud kaše nezhoustne. Osladit můžete medem až na konci. Servírujte s čerstvým ovocem, skořicí, oříšky nebo lžící jogurtu.

Tip: Přidejte nastrouhané jablko a skořici přímo do kaše – získá úžasnou chuť a vůni.

2. Ovesný nákyp s tvarohem a ovocem

Ingredience (4 porce):

  • 150 g ovesných vloček
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce medu
  • 1 jablko (nahrubo nastrouhané) nebo hrst borůvek
  • Špetka skořice, prášek do pečiva

Postup:
Vločky namočte na 15 minut do mléka. Poté smíchejte s vejci, tvarohem, medem, ovocem, skořicí a špetkou prášku do pečiva. Vlijte do menší zapékací formy a pečte na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova. Podávejte teplé i studené.

Skvělá zdravá snídaně nebo svačina do práce.

3. Zeleninová polévka s ovesnými vločkami

Ingredience (4 porce):

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 menší cibule
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Lžíce oleje
  • Sůl, pepř, majoránka

Postup:
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev a petržel. Po chvilce zalijte vývarem, přidejte vločky a dochuťte. Vařte cca 10 minut, dokud zelenina nezměkne a vločky nezhoustnou. Na závěr dochuťte majoránkou a česnekem.

Tato polévka zasytí a přitom zůstává lehká. Skvělá varianta místo jíšky!

Ovesné vločky tak v kuchyni nemusí zůstat jen u snídaně – dají se využít na sladko i naslano, od kaší až po hlavní jídla. Jsou ideální pro každého, kdo chce jíst zdravě, chutně a jednoduše.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.