Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít pastinák v kuchyni i pro zdraví

Pastinák setý je druh kořenové zeleniny, která se v současné době postupně navrací na naši zahradu a stůl. Možná jste se s ním setkali v dětských příkrmech. Není to však jediné využití této zdravé zeleniny -  vzhledem podobné kořenové petrželi, avšak se sladší, i když výraznější chutí připomínající spíše mrkev. Jak pastinák využít v kuchyni i pro zdraví, se dočtete v následujících krocích.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Využití pro zdraví

Díky obsahu vlákniny a mnoha cenných látek (např. velkého množství vitamínu C, dále vitamínů skupiny B a provitaminu A, hořčíku, vápníku, draslíku, atd.) pastinák usnadňuje trávení, také detoxikuje organismus, má protikřečové a močopudné účinky, čistí močové cesty a zmírňuje problémy s močovými cestami, odhleňuje a podporuje chuť k jídlu.

Pro léčebné účely lze mimo konzumace čerstvého kořene využít také čaj. Dá se připravit z 1 lžíce nastrouhaného čerstvého kořene nebo z 1 čajové lžičky kořene sušeného, který zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Čaj poté scedíme. Pijeme jej 2–3x denně.

Pastinák se využívá také pro výrobu vína, likéru, sirupu a dalších produktů přírodní lékárny.

2

Využití v kuchyni

Kořen pastináku se dá konzumovat syrový (třeba nastrouhaný v salátu či pomazánce) i tepelně upravený. Velmi dobře se kombinuje s mrkví a bramborami.

Pastinákové pyré výborně nahradí klasickou bramborovou kaši a bude jistě chutnat i dětem, neboť má jemnou chuť.

Další možností, jak využít pastinák v kuchyni, je příprava krémové polévky.

3

Z pastináku lze vyrobit také domácí hranolky – pokud je upečete v troubě, budou výrazně zdravější než klasické bramborové. Pastinák nakrájený na hranolky promícháme s rostlinným olejem, solí a třeba i čerstvými bylinkami (hodí se např. oregano, tymián či rozmarýn) a ty poté upečeme v troubě dozlatova. Přidat můžete i prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený černý pepř nebo nastrouhaný parmazán či jiný sýr.

4

V neposlední řadě je možné pastinák grilovat nebo péct v troubě a podávat jej jako přílohu, zapékat s masem, sýrem a dalšími ingrediencemi (např. batáty, cuketou, apod.), případně jej přidat do omáčky z kořenové zeleniny, apod.

Pastinák také snadno nahradí brambory v různých receptech – při přípravě bramboráků, noků i placek.

Mladé listy a plody pastináku se dají v kuchyni využít jako koření.

Najemno nastrouhaný pastinák či vylisovanou pastinákovou šťávu lze používat i zevně proti akné a k očistě a regeneraci pleti.

Pastinák se hodí také k přípravě domácích zeleninových chipsů.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak zpracovat červenou řepu
Jak zpracovat červenou řepu | recepty z červené řepy. Červená řepa patří díky obsahu široké škály cenných látek k velmi zdravým druhům zeleniny.…
Jak upéct brownies z lilku
Jak upéct brownies z lilku | recept na vláčné brownies. Je mnoho surovin, včetně luštěnin a zeleniny, z nichž lze připravit zdravější variantu vl…
Jak pěstovat a využít řeřichu setou
Řeřicha setá (někdy je také nazývána řeřichou zahradní) patří mezi velmi oblíbené bylinky, které si snadno vypěstujete doma kdykoliv během roku. Řeřic…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.