Jak využít rybíz trochu netradičně? Udělejte si rybízový ocet či omáčku k masu
Také patříte ke šťastlivcům, kteří mají na zahradě nebo na chalupě pár keříků červeného rybízu? Pak vám jistě teď dozrává a je nejvyšší čas začít jej zpracovávat. I když je teď právě deštivo, věřme, že nepopraská, nesezobou ho ptáci a my si z něj připravíme nejen marmeládu, ale i něco zajímavého. Co jste možná zatím nedělali a mohli byste zkusit? Nechte se inspirovat na některou z těchto rybízových delikates.
Zajímavý rybízový ocet
Používáte v kuchyni různé typy octů? Pak si je můžete obohatit o výborný rybízový ocet, který se skvěle hodí k salátům, nebo také do různých domácích marinád. K jeho přípravě budete potřebovat jen pár surovin:
- Rybíz
- Ocet
- Trochu cukru
Stačí zalít rybíz octem a nechat jej několik týdnů louhovat. Za tři týdny, měsíc jej můžeme přecedit a dle chuti dosladit.
Rybízová zmrzlina nebo dřeň
Pokud máte rádi rybíz a jíte ho jen tak čerstvý, určitě vyzkoušejte i rybízovou dřeň nebo zmrzlinu. Je osvěžující, nakopne vás v horkých dnech a je přitom naprosto jednoduchá. Potřebovat budete:
- Rybíz
- Cukr
- Vodu
Připravte si mixer a místu. Rybíz rozmixujte a pak jej protlačte přes sítko, abyste se zbavili zrnek a slupek. Někdo používá přímo lis na ovoce, který práci velmi usnadní. Pak stačí přidat dle chuti cukr a příp. trochu vody zředění. Buď pak směs nalijte do zmrzlinovače, nebo do nanukových tvořítek a nechte zmrznout.
Delikátní rybízová omáčka k masu
Rybíz je kyselý a pro někoho až trpký. Je proto báječný i k přípravě rybízové omáčky k masu, obzvlášť drůbežímu a zvěřině. Chutnat vám bude i k sýru. I tady můžete počítat s jednoduchou přípravou. Potřebovat budete:
- Rybíz
- Cukr
- Vinný ocet
- Koření
Vše smíchejte a chvíli vařte. Přilívejte ocet pozvolna, stejně jako přidávejte koření, např. skořici a hřebíček.
Diskuze k článku